O ilde 5 ayda 36 ülkeyle ihracat

O ilde 5 ayda 36 ülkeyle ihracat

Erzurum'dan bu yılın Mayıs ayında 12 ülkeye yapılan ihracat, Ocak-Mayıs dönemi kapsamında ise 36 ülkeye ulaştı. İhracatta dönemsel olarak bazı ülkelerde artışlar yaşanırken, bazılarında ise düşüşler gözlendi.

Mayıs ayında en yüksek ihracat değerleri Romanya ve Bulgaristan'a yönelik gerçekleşti. Romanya'ya ihracat değeri 3.2 milyon doları bulurken, Bulgaristan'a yapılan ihracat ise 1.2 milyon doları aştı. Bu dönemde Gürcistan, Irak, Azerbaycan, Moldova, ABD, Almanya, Fransa, Somali, Gana, Tunus ve diğer birkaç ülkeye de ihracatta artışlar kaydedildi.

Toplam ihracat değeri incelendiğinde ise Romanya, Gürcistan, Azerbaycan, Irak ve Bulgaristan gibi ülkelerin ilk sıralarda yer aldığı görülüyor. Bu ülkelerin toplam ihracat içindeki payları dikkate alındığında, Romanya'nın yüzde 30.15, Gürcistan'ın yüzde 25.11, Azerbaycan'ın yüzde 12.28, Irak'ın yüzde 8.08 ve Bulgaristan'ın ise yüzde 7.93 olduğu belirtiliyor.

Ancak bazı ülkelerde ise ihracat değerlerinde düşüşler görüldü. İsrail, Kuveyt, BAE, Moldova, AHL Serbest Bölgesi, Fransa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Hindistan ile yapılan ihracat miktarında azalışlar yaşandı. Bu düşüş oranları, İsrail'de yüzde 6.2, Kuveyt'te yüzde 6.2, BAE'de yüzde 36.3, Moldova'da yüzde 43.3, AHL Serbest Bölgesi'nde yüzde 64.0, Fransa'da yüzde 70.3, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yüzde 70.3 ve Hindistan'da ise yüzde 78.8 olarak kaydedildi.

Erzurum’dan 5 ayda 36 ülkeyle ihracat

"Erzurum'dan gerçekleştirilen ihracatın genel dağılımı incelendiğinde ise ABD, AHL Serbest Bölgesi, Almanya, Azerbaycan, BAE, Belarus, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Çin, Fas, Fransa, Gana, Gine, Gürcistan, Hindistan, Irak, İsrail, Katar, Kırgızistan, Kuveyt, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Libya, Lübnan, Malta, Mauritius, Moldova, Özbekistan, Romanya, Sırbistan, Somali, Suriye, Suudi Arabistan, Tayland, Tunus, Ürdün ve Yunanistan gibi ülkelerin yer aldığı görülüyor. Her bir ülkeyle yapılan ihracat miktarları detaylı bir şekilde raporlandı.