Nijer, ABD ile askeri iş birliğini kesti

Nijer, ABD ile askeri iş birliğini kesti
Nijer, Temmuz ayında yaşanan darbenin ardından ABD ile olan askeri iş birliğini sona erdirdi.

Nijer'de Temmuz ayında gerçekleşen darbenin ardından, ülkeyi yöneten askeri cunta, Fransız askerlerinin ülkeden çekilmesinin yanı sıra 2012'de ABD ile yapılan askeri anlaşmayı da sonlandırdı.Cunta Sözcüsü Albay Amadou Abdramane, üst düzey bir ABD heyetinin Nijer'e gerçekleştirdiği 3 günlük ziyaretin ardından ABD ile olan askeri iş birliği anlaşmasını iptal ettiklerini duyurdu.

Abdramane, Nijer hükümetinin, halkının istek ve çıkarlarını gözeterek, ABD askeri personeli ve sivil çalışanlarının statüsüne ilişkin anlaşmayı derhal sonlandırma kararı aldığını belirtti. Abdramane ayrıca, 2012'de imzalanan savunma anlaşmasının Nijer'e dayatıldığını ve ülkenin egemenliğini ihlal ettiğini ifade ederek, bu anlaşmanın Nijer halkının isteklerine ve çıkarlarına hizmet etmediğini vurguladı.

-002.jpg

Nijer'deki ABD heyetinin "nezaketle" kabul edildiğini söyleyen Abdramane, heyetin geliş tarihi ve ziyaretin amacına ilişkin bilgi vermemesinin diplomatik teamüllere uygun olmadığını belirtti. Ayrıca, Nijer'deki askeri varlığın ve iki ülke arasındaki askeri iş birliğinin ABD yetkilileriyle görüşmelerde ele alındığını aktardı.

4563.png

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Washington'un bu gelişmeden haberdar olduğunu ve bunun, cunta yönetimi hakkındaki endişelerin samimi bir şekilde tartışılmasının ardından geldiğini ifade etti. Şu anda, Nijer'deki 100 milyon dolarlık bir üste bin 100 ABD askeri bulunuyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar