Nihal Bengisu Karaca: "Camiye ve okula haciz gitmez"

Nihal Bengisu Karaca: "Camiye ve okula haciz gitmez"
Ahmet Davutoğlu’nun kurucuları arasında yer aldığı İstanbul Şehir Üniversitesi'nin tüm varlıklarına Halkbank tarafından el konulmasına ilişkin bir yazı kaleme alan Habertürk yazarı Nihal Bengisu Karaca, "Bizim geleneğimizde camiye ve okula haciz gitmez" ifadeleriyle karara tepki gösterdi.

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kurucusu olduğu Bilim ve Sanat Vakfı'na bağlı İstanbul Şehir Üniversitesi'nin tüm varlıklarına Halkbank tarafından tedbir konulmasının ardından hükümete yakınlığıyla bilinen Habertürk yazarı Nihal Bengisu Karaca, konuya ilişkin dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

Habertürk’teki köşesinde “Şehir’e içerden bakmak” isimli bir yazı kaleme alan Nihal Bengisu Karaca’nın “Bizim geleneğimizde camiye ve okula haciz gitmez” satırları dikkat çekti.

Karaca'nın yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

Türkiye’de bir eğitim kurumu, özel bir vakıf üniversitesi, 2008’de kurulmasına rağmen uluslararası düzeyde yetkinlik kazanmış, sosyal bilimler bağlamında genç yaşına rağmen ‘marka’ olmuş bir kurum, Şehir Üniversitesi, oldukça zor günler yaşıyor. 14 Ekim 2019 tarihinde üniversite, kamuoyuna bir kamu bankasının bütün banka hesaplarına ihtiyati haciz koydurduğunu ve hiçbir mal varlığına ulaşamadığını açıkladı. Bunun anlamı, Üniversite su, doğalgaz, elektrik, internet faturaları gibi günlük harcamalarını yapamıyor. Rutin fonksiyonlarını gerçekleştiremiyor. Çalışan maaşlarını ve yüzlerce öğrencinin bursunu ödeyemiyor. Üniversitenin desteklediği (1000’den fazlası 87 ülkeden gelen) yaklaşık 8000 insanın hayat standartları bir anda destabilize oldu. TÜBİTAK, ERASMUS, AB gibi araştırma
fonlarına erişim sağlanamıyor. Üniversitenin destek almak için imzaya sunduğu metinde şu ifadeler var: ” Üniversitenin hesaplarına tedbir konması demek, 8000 insanın şimdileri ve geleceklerini haksız yere ciddi belirsizlikler içine atmak demek. Bu sayının 1000’den fazlasının kendi ülkelerinden Türkiye’ye ve eğitim ahlakına güvenerek ve yeri geldiğinde
belirsizliklerden kurtulabilmek için geldiğini göz ardı etmek, varlıklarını yok saymak demek. Fikrî, dinî, kültürel çeşitlilikler içerisinde bir arada yaşayabilen bir topluluğun güvenli alanını yok etmek demek. Türkiye’de hukuka olan güvenin zayıflatılması demek”

ÖĞRENCİLER KAYGILI, AİLELER HUZURSUZ

Ana muhalefet partisi konuyu kısmen gündemine taşıdı. İktidar partisi ise sessiz. AK Partili siyasetçiler konuyla ilgili açıklama yapmıyor. Çocuklarını ilk fikri muhtevasını dünya ile yarışabilecek kodlara ve standartlara sahip olan ve kendi kültürüne yabancılaşmamış bilim adamları bilim kadınları yetiştirme idealinde bulan Şehir’e göndermiş ailelerin kafası karışıyor.

Öğrenciler zaten allak bulak olmuş durumda. #şehirhepimizin inisiyatifindeki paylaşımlara bakıyorum günlerdir. Pırıl pırıl öğrenciler, akademisyenler, öğretim ve araştırma görevlileri yaşadıkları dram üzerinden öfkeye kapılmadan, siyasetin şu ya da bu tarafında durmadan, taşkınlık emaresi göstermeyen barışçıl bir eylemsellikle dertlerini anlatmaya çalışıyorlar. Üniversitelerini ve yüksek puanlar alarak elde ettikleri ‘bu okulda okuma haklarını’
korumaya çalışıyorlar.

Yetişkinler korkar ve konuya girmemek için o tarafa bakmamayı seçerken, diğer üniversitelerde okuyan yaşıtları onlara destek vermek için videolar çekip sosyal medyada paylaşıyor. Bilinen ve en çıplak gözle bile görülebilen bir şey var: O da gençlerin doğalgaz vanasının kapandığı, elektrik ve suyun sınırlandığı, ısınma ve barınma şartlarının zorlaştığı, hocaların maaşlarını alamadığı bir ortama nasıl gelindiğini, bunu hak etmek için ne yaptıklarını anlayamıyor olmaları. Eh çünkü, İstanbul Şehir Üniversitesi; ÜniAr tarafından gerçekleştirilen “Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması 2019”da, tüm üniversiteleri kapsayan “Genel Memnuniyet” sıralamasında, yine 14. sırada. En yüksek puan olan ‘A+’ notuna sahip. “Vakıf Üniversiteleri Genel Memnuniyet” sıralamasında ise 2018’de olduğu gibi bu yıl da 8. sırada.

Nobelli Aziz Sancar bu üniversitenin mütevelli heyetinde.

Bizim geleneğimizde camiye ve okula haciz gitmez.

Peki o zaman Şehir bunu neden yaşıyor?

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar