New York borsası günü yükselişle kapattı

New York borsası günü yükselişle kapattı

New York Borsası, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın Kongre'deki sunumu sonrasında yükselişle günü tamamladı.

Kapanışta, Dow Jones endeksi yüzde 0,2 artarak 38.661,05 puana yükseldi. S&P 500 endeksi yüzde 0,51 artışla 5.104,76 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,58 kazançla 16.031,54 puana ulaştı.

Powell, faiz indirimi konusunda acele etmeyeceklerini belirtirken, bu durum pay piyasalarında olumlu bir atmosfer oluşturdu. ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yarı yıllık Para Politikası Raporu sunumunda, ekonominin istikrarlı bir seyir izlemesi durumunda politika kısıtlamalarının azaltılmasının uygun olabileceğini vurguladı. Ancak, ekonomik belirsizliklerin devam ettiğini ve yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşmanın garanti olmadığını belirtti.

Powell, politika kısıtlamalarının erken veya aşırı şekilde azaltılmasının enflasyonun artmasına neden olabileceği uyarısında bulundu. "Bej Kitap" raporunda ise Amerikan ekonomisinin ocak ayından bu yana hafif bir artış kaydettiği bildirildi.

Diğer Fed yetkililerinin açıklamaları da izlendi. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, fiyat istikrarına odaklandıklarını ve yüksek faiz oranlarının konut maliyetlerini geçici olarak artırdığını belirtti. Daly, Fed'in enflasyonu düşürme konusunda kararlı olduğunu vurguladı.

Makroekonomik verilerde, ADP Araştırma Enstitüsü'nün şubat ayına ilişkin ulusal istihdam raporu açıklandı. Rapora göre, özel sektör istihdamı beklentilerin altında artış gösterdi. Ayrıca, ABD'de JOLTS açık iş sayısı ocakta beklentilerin altında kaldı. 30 yıl vadeli mortgage faizlerindeki düşüş ise mortgage başvurularında artışa neden oldu.

Gün içinde New York Community Bank'ın sermaye artırımı haberleri sonrası yaşadığı düşüşün ardından toparlanması dikkat çekti. Nvidia, Intel, AMD ve Meta gibi şirketlerin hisselerinde artışlar yaşandı. Ancak, Apple hisseleri altıncı gün üst üste düşerek yıl başından bu yana yüzde 12'nin üzerinde bir değer kaybına ulaştı.