New York borsası günü düşüşle tamamladı

New York borsası günü düşüşle tamamladı
New York borsası, haftanın ilk işlem gününde gerileyerek kapandı.

Kapanışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,65 azalarak 37.735,11 puana düştü ve kayıp serisini altıncı güne taşıdı. S&P 500 endeksi yüzde 1,2 azalarak 5.061,82 puana, Nasdaq endeksi ise yüzde 1,79 düşüşle 15.885,02 puana geriledi.

İran'ın İsrail'e yönelik saldırıları sonrasında olası misilleme endişeleri ve ABD'deki tahvil faizlerindeki artış, pay piyasalarında baskı oluşturdu ve artıda başlayan haftanın ilk işlem gününü düşüşle tamamladı.

ABD'de perakende satışlar martta piyasa beklentilerinin üzerinde yüzde 0,7 artış kaydetti. Bu güçlü verilerin ardından ABD'nin 10 yıl vadeli hazine tahvil faizi yüzde 4,62'ye yükseldi.

Dolar endeksi, yenin zayıflaması ve Orta Doğu'daki gerilimin artmasıyla kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Analizler, güçlü verilerin ABD Merkez Bankası'nın "faiz oranlarını düşürmek için acele etme" görüşünü desteklediğini belirtiyor. Fed'in faiz indirimlerine başlama ihtimali haziran için yüzde 20'ler civarına, temmuz için ise yüzde 40'ların altına geriledi.

ABD Merkez Bankası New York şubesinin açıkladığı imalat endeksi, nisanda eksi 14,3 ile imalat sektöründeki daralmanın devam ettiğini gösterdi.

Fed yetkililerinin açıklamaları da takip edilirken, New York Fed Başkanı John Williams, "Faiz oranlarını daha normal seviyelere getirmek için bir noktada bir süreç başlatmamız gerekecek ve benim kanaatim bu sürecin muhtemelen bu yıl başlayacağı yönünde." dedi. Williams, son enflasyon verilerini bir "dönüm noktası" olarak görmediğini ancak rakamların kendi görüş ve tahminlerini etkileyeceğini kaydetti.

Kurumsal tarafta, Goldman Sachs'ın ilk çeyrekte gelirinin yüzde 16 ve net karının yüzde 28 arttığını bildirmesiyle bankanın hisseleri yüzde 3'e yakın değer kazandı. Ancak ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla'nın hisseleri çalışanlarının yüzde 10'undan fazlasını işten çıkaracağı haberleri sonrasında yaklaşık yüzde 6 düştü. Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın medya şirketinin hisseleri ise 21 milyonun üzerinde ek hisse senedi ihraç etmek için başvuruda bulunmasının ardından yüzde 18'in üzerinde değer kaybetti.

Küresel bazda akıllı telefon satışlarında Samsung, yüzde 20,8'lik pazar payı ile Apple'ı geçerken, Apple hisseleri yüzde 2 düştü.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar