New York borsası günü düşüşle kapattı

New York borsası günü düşüşle kapattı

New York Borsası, ABD'de üretici enflasyonun beklentileri aşmasının ardından düşüşle kapandı.

Günü değer kaybıyla tamamlayan Dow Jones endeksi, 100 puanın üzerinde düşüş yaşayarak yüzde 0,35 azalışla 38.905,66 puana geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 0,29 azalarak 5.150,48 puana, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,30 azalarak 16.128,53 puana indi.

ABD'de tüketici enflasyonunun ardından üretici enflasyonunun da beklentileri aşması, pay piyasalarında olumsuz bir seyir izlenmesine neden oldu.

Bugün açıklanan verilere göre, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) şubatta aylık bazda yüzde 0,6 ve yıllık bazda yüzde 1,6 artışla beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Çekirdek ÜFE de aynı dönemde beklentileri aşarak yüzde 0,3 artış gösterdi.

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine ilişkin belirsizliklerin sürdüğünü ve bugün açıklanan ÜFE verilerinin bankanın gelecek haftaki toplantısından çıkacak kararlara odaklanmayı artırdığını ifade etti.

ÜFE verilerinin ardından ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 10 baz puan artarak yüzde 4,29'a yükseldi. Şubat ayında perakende satışlarında beklentilerin altında artış yaşanırken, ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı da beklentilerin altında kaldı.

Nvidia'nın hisselerindeki düşüş devam ederken, ABD'li çelik üreticisi US Steel'in hisseleri de ABD Başkanı Joe Biden'ın şirketin Japonya'nın en büyük çelik üreticisi Nippon Steel tarafından satın alınmasına karşı çıkması sonrası değer kaybetti.