New York borsası günü düşük seviyede kapattı

New York borsası günü düşük seviyede kapattı

New York borsası, ABD'de politika faizinin uzun süre yüksek kalacağı endişeleriyle günü düşüşle tamamladı.

Kapanışta Dow Jones endeksi 600 puanın üzerinde değer kaybederek yüzde 1,53 azalışla 39.065,26 puana geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 0,74 düşüşle 5.267,84 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,39 kayıpla 16.736,03 puana indi.

ABD'li çip üreticisi Nvidia'nın hisselerindeki artış, piyasaları desteklemekte yetersiz kaldı ve borsa günü düşüşle kapattı. Nvidia'nın geliri, 28 Nisan'da sona eren 3 aylık dönemde yıllık yüzde 262 artışla 26 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı. Şirket, mevcut çeyrek için gelir beklentisini 28 milyar dolar olarak açıkladı ve hisse bölünmesine gideceğini duyurdu. Bu açıklamaların ardından Nvidia'nın hisseleri yüzde 9'dan fazla değer kazandı.

Makroekonomik verilerde, ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 18 Mayıs ile biten haftada 215 binle beklentilerin altında kaldı. Analistler, bu düşüşün iş gücü piyasasının güçlü kalmaya devam ettiğini gösterdiğini belirtti. Yeni konut satışları ise nisanda yüzde 4,7 azalarak 634 bine düştü ve piyasa beklentilerinin altında kaldı.

ABD'de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) mayısta 0,9 puan artarak 50,9 seviyesine çıktı ve piyasa beklentilerini aştı. Analistler, bu verilerin ticari faaliyetlerin hızlandığını ve ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte sağlam bir Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artışı yolunda olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Bu veriler ışığında, Fed'in politika faizini uzun süre yüksek tutabileceği endişeleri arttı ve para piyasasında Fed'in eylülde faiz indirimlerine başlama ihtimali yüzde 46'ya düştü. ABD'de 10 yıl vadeli hazine tahvili faizi gün içinde 4,50'ye yaklaştı, ardından yüzde 4,48 seviyesinde dengelendi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, politika faizini değiştirmeden önce enflasyonun yüzde 2 hedefine gideceği yolda daha sabırlı ve emin olmaları gerektiğini belirtti. Bostic, "ABD'de yüzde 2'lik enflasyona ulaşmanın diğer yerlere göre daha uzun sürmesi beni şaşırtmaz," dedi.

Öte yandan, ABD Adalet Bakanlığı'nın antitröst ihlalleri nedeniyle dava açtığı bilet satış ve dağıtım şirketi Ticketmaster'ın sahibi Live Nation'un hisseleri yüzde 8'e yakın değer kaybetti.