New York borsası günü düşük kapattı

New York borsası günü düşük kapattı
New York borsası, ABD'de beklenenden güçlü gelen perakende satış verilerinin, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine martta başlama beklentilerini zayıflatmasıyla birlikte günü düşüşle tamamladı.

Kapanışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,25'lik bir azalışla 37.266,67 puana geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 0,56'lık bir düşüşle 4.739,21 puana, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,59'luk bir kayıpla 14.855,62 puana indi.

ABD'de Aralık 2023 perakende satış verilerinin beklentileri aşması, tüketicilerin yüksek faizlere direnç gösterdiğini göstermesi ve Fed'in faiz oranlarını beklenenden daha uzun süre düşürmeye başlamayabileceği yönündeki değerlendirmeler, pay piyasalarında negatif bir seyir izlenmesine neden oldu.

ABD'de perakende satışlar, geçen yılın aralık ayında yüzde 0,6 artarak beklentileri aştı.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller'ın para politikasının beklenenden daha yavaş gevşetilebileceği yönündeki açıklamalarının ardından yükselen 10 yıllık tahvil faizi, beklentileri aşan perakende satış verilerinin etkisiyle yüzde 4,11 ile bu yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Ayrıca, ABD'de sanayi üretimi de geçen yıl aralıkta aylık bazda yüzde 0,1 artarak piyasa beklentilerini geride bıraktı.

Fed'in Amerikan ekonomisine dair değerlendirmelerin yer aldığı "Bej Kitap" raporu, ülkede ekonomik aktivitenin kasımdan bu yana "çok az" değiştiğini ortaya koydu. Raporda, faiz oranlarının düşebileceği yönündeki iyimser bir görünüm belirtildi.

Kurumsal tarafta, Amerikan borsalarında işlem gören Çinli firmaların hisseleri, Çin ekonomisinin yıllık bazda yüzde 5,2 büyümesinin beklentilerin altında kalması nedeniyle baskı altında kaldı. Elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın hisseleri ise Almanya'daki Model Y araçlarının fiyatlarında yapılan indirim sonrasında yüzde 2'ye yakın değer kaybetti.

Teknoloji devi Apple'ın hisseleri de, Apple Watch Ultra 2 ve Apple Watch Series 9'un ABD'deki satışına ilişkin devam eden yasağın açıklanmasının ardından yüzde 0,5 değer kaybetti. Ayrıca, çok uluslu finansal hizmetler şirketi Charles Schwab'ın hisseleri de geçen yılın son çeyreğinde karının yüzde 47 düşmesine paralel olarak yüzde 1,3 değer kaybetti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar