New York borsası güne yükselişle başladı

New York borsası güne yükselişle başladı
New York borsası, ABD'de beklenenin üzerinde gelen enflasyon verilerine rağmen ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yılın ilk yarısında faiz indirimine başlayacağı beklentilerinin değişmemesiyle güne yükselişle başladı.

Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,29 artarak 38.883,32 puana çıktı. S&P 500 endeksi yüzde 0,32 artışla 5.134,30 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,61 kazançla 16.116,98 puana yükseldi.

ABD'de bugün açıklanan enflasyon verileri sonrası pay piyasalarında işlem gününün açılışında pozitif bir seyir izlendi. Ülkede Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), şubatta aylık bazda beklentiler dahilinde yüzde 0,4 arttı ve yıllık bazda yüzde 3,2 artışla piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE de şubatta aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 3,8 ile piyasa beklentilerinin üzerinde artış gösterdi.

Analistler, enflasyon verilerinin Fed'in faiz oranlarını ne zaman düşüreceği konusundaki belirsizliği artırdığını belirtti. Tahminlere göre, Fed'in faiz indirimlerine haziran ayında başlayacağına yönelik beklentilerde değişiklik olmadı. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in mart toplantısında politika faizini sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılırken, bankanın faiz indirimine başlama olasılığının mayısta yüzde 11 ve haziranda yüzde 60 olarak fiyatlandığı bildirildi.

Enflasyon verileri sonrası ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,16 seviyesine yükseldi. Dolar endeksi, verinin ardından yüzde 0,26 artışla 102,7 seviyesine yükselirken, avro/dolar paritesi yüzde 0,19 azalışla 1,091 seviyesine geriledi.

Analistler, tüketici enflasyonunun ardından yatırımcıların dikkatlerinin perşembe günü açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile gelecek haftaki Fed'in para politikası toplantısına çevrildiğini belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar