New York Borsası 6 gündür düşüşte

New York Borsası 6 gündür düşüşte
New York Borsası, yeni işlem haftasına düşüşle başladı ve ilk günü negatif bir seyirle sonlandırdı.

Dow Jones endeksi kapanışta %0,65 azalarak 37.735,11 puana gerileyerek altıncı gününde kayıp yaşadı. S&P 500 endeksi %1,2 düşüşle 5.061,82 puana, Nasdaq endeksi ise %1,79 kayıpla 15.885,02 puana indi. İran'ın İsrail'e hafta sonu gerçekleştirdiği saldırılar sonrasında olası İsrail misillemesine dair endişeler ve ABD'de yükselen tahvil faizleri, pay piyasalarında baskı oluşturdu ve haftanın ilk işlem günü artıdan ekside tamamlandı.

ABD'de mart ayında perakende satışlar %0,7 artarak piyasa beklentilerini aştı. Güçlü tüketici harcamalarını yansıtan perakende satış verileri sonrasında ABD'nin 10 yıl vadeli hazine tahvil faizi %4,62'ye yükseldi. Dolar endeksi, yenin zayıflaması ve Orta Doğu'daki gerilimin artmasıyla kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Analistler, güçlü verilerin ABD Merkez Bankası'nın "faiz oranlarını düşürmek için acele etmesine gerek olmadığı" görüşünü desteklediğini belirtirken, Fed'in faiz indirimlerine başlama olasılığının haziran için %20'ler, temmuz için ise %40'lar seviyesine gerilediğini ifade etti.

ABD Merkez Bankası New York şubesi tarafından açıklanan imalat endeksi, nisanda eksi 14,3 ile imalat sektöründeki daralmanın devam ettiğini ortaya koydu. Fed yetkililerinin açıklamaları da yakından takip edilirken, New York Fed Başkanı John Williams, "Faiz oranlarını daha normal seviyelere getirmek için bir noktada bir süreç başlatmamız gerekecek ve benim kanaatim bu sürecin muhtemelen bu yıl başlayacağı yönünde." şeklinde konuştu.

newyork-borsa-1024x576.jpg

Williams, son enflasyon verilerini bir "dönüm noktası" olarak görmese de, rakamların kendi görüş ve tahminlerini etkileyeceğini belirtti. Kurumsal dünyada ise, bugün bilançosunu açıklayan Goldman Sachs, ilk çeyrekte gelirinin yüzde 16 ve net karının yüzde 28 arttığını duyurdu.

Bankanın hisseleri, piyasa beklentilerini aşan finansal sonuçların ardından yaklaşık yüzde 3 değer kazandı. ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla'nın hisseleri ise, çalışanlarının yüzde 10'undan fazlasını işten çıkaracağına dair haberlerin ardından yaklaşık yüzde 6 düşüş yaşadı. Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın medya şirketinin hisseleri de, 21 milyonun üzerinde ek hisse senedi ihraç etmek için başvuruda bulunmasının ardından yüzde 18'in üzerinde değer kaybetti.

Formun Üstü

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar