Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

Ne zaman emekli olunabileceği cinsiyete göre değişiklik gösterir

Merhaba, ben 16/05/1964 doğumluyum. İlk kez 05/05/1987 tarihinde sigortalı oldum. Şu an ise 4780 prim günüm var. Ne zaman emekli olabilirim.

Okurumuz ismini paylaşmadığı için bay mı bayan mı olduğunu anlayamadığımdan dolayı ben her ikisi içinde cevaplandıracağım. Şayet okuyucumuz bayan ise; 43 yaş, 20 yıl sigortalılık süresi ve 5150 prim gün sayısı şartlarına tabi olup ve 370 gün daha sigortalı çalıştığı takdirde emekli olabilir. Şayet okuyucumuz erkek ise; 50 yaş, 25 yıl sigortalılık süresi ve 5375 prim gün sayısı şartlarına tabi olup 595 gün daha sigortalı çalışarak emekli olabilir. Emeklilik hesaplamasında sigortalının; cinsiyeti, doğum tarihi, hizmete başladığı ilk tarih, prim gün sayısı gibi bilgileri gerekmektedir. Bilgilerin eksiksiz olması yapacağımız hesaplamaları netleştireceğinden, kıymetli okuyucularımızın bilgilerini tam ve eksiksiz belirtmelerini rica ederim.

2625 gün sigortalı çalışarak 56 yaşında emekli olabilirsiniz

Mehmet Akif Bey, ben 1974 yılı mart ayı doğumluyum. Sigorta başlangıcım 01.02.1996 tarihidir. 3200 SSK prim günüm vardır. Ben SSK'dan ne zaman emekli olabilirim? Rasim- İstanbul

Rasim Bey, 56 yaş, 25 yıl sigortalılık süresi ve 5825 prim gün sayısı şartlarına tabisiniz. 2625 gün daha sigortalı çalışarak ve 56 yaşınızda yani 10 yıl sonra SSK'dan emekli olabilirsiniz.

Sahte sigortalılık var ise hizmetleriniz iptal olur

Uzmanım öncelikle iyi çalışmalar diliyorum. E-devlet sistemi üzerinden kontrol ettiğimde bazı sigorta hizmetlerimin silindiğini gördüm ve Sosyal Güvenlik Merkezi'ne başvurdum. Sahte sigortalılık olduğunu söylediler ben bu durumda ne yapabilirim?

Çalışmış olduğunuz bir firmada sahte sigortalılık olmuş olabilir, genellikle fiili olarak iş yerinde çalışması olmayanların işverene SGK prim ücretlerini ödeyerek, iş yerinde çalışmış gibi gösterilmesi durumunda SGK müfettişleri tarafından bu sigortalılık süreleri iptal edilebilmektedir. Bu konuda bağlı olduğunuz sosyal güvenlik kurumundan daha net ve açıklayıcı bilgi almalısınız.

Fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi durumunda haklı fesih yapılıp, kıdem tazminatı alınır

İş yerinde fazla mesai ücretlerimiz ödenmiyor. Bu konuda iş yerinin insan kaynaklarına başvurdum ancak sonuç alamadım. Artık bu iş yerinde çalışmak istemiyorum ancak kıdem tazminatımı da yakmak istemiyorum. Ne yapmalıyım? Kıdem tazminatı almaya hakkım var mıdır?

İş yerinde fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi size haklı fesih hakkı doğurur ve kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Öncelikle noterden haklı fesih bildiriminde bulunmalısınız. Haklı fesih yapmadan da çalışmaya devam ederek fazla mesai ücretlerinizi alabilmek için arabuluculuk müracaatında bulunabilirsiniz. Arabuluculukta herhangi bir anlaşma çıkmaz ise iş mahkemelerinde dava açabilirsiniz.

Eşiniz doğum borçlanması ile eksik günlerini tamamlayabilir

Eşim 16 Şubat 1980 doğumlu. Eşimin SSK girişi 14 Şubat 1996 olup toplam 2550 gün prim ödemesi var. Bu sene içinde bir çocuk doğumu yaptı. Emeklilik şartları nasıl olur. Ne yapması lazım?

Eşiniz emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabi. 3275 gün daha prim ödeyerek toplam primini 5825 güne tamamlaması şartıyla, 52 yaşını dolduracağı 16 Şubat 2032'de emekli olabilir. Eşiniz doğumundan sonraki iki yılda prim ödenmeyen günleri borçlanma hakkı var. İsterse bu günleri doğum borçlanmasıyla kazanabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları