Ne dolar ne altın! Yatırımcı gözünü oraya çevirdi

Ne dolar ne altın! Yatırımcı gözünü oraya çevirdi
Rusya - Ukrayna savaşıyla birlikte dolar ve emtia fiyatlarında hareketlenme yeniden başladı. Dolar kuru sınırlı bir yükselişle 15 TL, gram altın ise 1000 TL sınırına yaklaştı. Gümüş fiyatları, Ukrayna'da çatışmaların başlamasından bu yana yaklaşık yüzde 1.5 yükselerek 8 ayın en yüksek seviyesine çıktı. 27 dolar/onsa yaklaşan gümüş fiyatlarında yatırımcı Rusya’da gümüş arzına ilişkin tehditlere çevirdi.

Dolar ve gram altındaki kısıtlı yükselişe rağmen gümüş bu hafta 8 ayın en yüksek seviyesini gördü. Zirveden dönen gümüş için yatırımcı gözünü Rusya''ya çevirdi. Uzmanlara göre, çatışmaların devam etmesi halinde gümüş fiyatında zirve yapma ihtimali var.

ÇATIŞMALAR DEVAM EDERSE GÜMÜŞ FİYATI ARTAR

Meksika, Peru ve Çin''den sonra dünyanın dördüncü büyük gümüş üreticisi Rusya. Uzmanlar çatışmaların devam etmesinin gümüş arzında bir miktar sıkıntı yaratabileceği, Rusya''ya yaptırımların gümüş fiyatlarında kısa vadede artış yaşanabileceğini söylüyor.

Dünya Gazetesi’nden Evrim Küçük’ün haberine göre emtia sıkıntısının ekonomik etkilerini inceleyen yazılarıyla tanınan ABD’li ekonomist Dr. Stephen Leeb, enerji geçişi döneminde özellikle gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir gümüş açığı yaşanabileceğine dikkat çekiyor. Uzman, gümüş fiyatlarının şu an ciddi bir baskı altında olduğunda ve değerinin çok altında işlem gördüğüne dikkat çekerek, aslında gümüşün 3 haneli rakamlarda fiyatlanması gerektiğini ifade ediyor.

’Precious Metals Commodity Management’ın kurucusu Matt Watson, gümüşün yılı 27 dolar civarında tamamlamasını, sonrasında artışın devam edeceğini söylüyor. 

Watson, "Diğer pek çok mineral gibi gümüşü de tüketeceğiz. Gümüşte yalnızca 55 yıllık bilinen rezerv kaldı. Gümüş madeni arzının 2040''ların ortalarına kadar iki katına çıkması gerekiyor” dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar