Navtex nedir, Navtex ilan etmek ne anlama gelir? Türkiye Akdeniz'de Navtex ilan etmişti!

Navtex nedir, Navtex ilan etmek ne anlama gelir? Türkiye Akdeniz'de Navtex ilan etmişti!
Türkiye'nin Akdeniz'de Navtex ilan etmesinin ardından Navtex'in ne olduğu merak edilmeye başlandı. Peki temelde uluslararası haberleşme sistemi olarak bilinen Navtex nedir?

Türkiye'de zaman zaman Navtex ilan edilmektedir. Türkiye'de navtex mesajı ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı tarafından yapılmaktadır. Peki navtex nedir, ne anlama gelir?


NAVTEX NEDİR, NE ANLAMA GELİR?


Açılımı Navigational Telex olarak bilinen navtex, uluslararası orta frekansta gemilere olası tehlike, emniyet ve hava raporları, haberleşme sistemi anlamlarını taşımaktadır. Söz konusu cihaz, kıyıdan 740 km uzaklıkta tek yönlü yayın yapan kıyı istasyonundan otomatik şekilde olarak veri almaktadır.

Yapılan Navtex yayınları 4 saatte bir ücretsiz yapılmaktadır. Yayınlanmakta olan hava raporu yayınları kısa formatlarda yayınlanmaktadır.

Navtex, Uluslararası Denizcilik Organizasyonu'nun (IMO) ve Küresel Denizde Tehlike ve Emniyet Sistemi'nin (GMDSS) bir parçası olan sistemdir. Ülkelerin yayınladığı ilanlar, Navtex cihazı üzerinden yapılan bildirimleri ifade etmektedir.

NAVTEX MESAJLARI NEREDEN YOLLANIYOR?

Uluslararası mesajların yollanması ülkemizde Antalya, Samsun, İstanbul ve İzmir istasyonlarından gerçekleşmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar