NATO 'yıkıcı teknolojilere' öncelik verecek

NATO 'yıkıcı teknolojilere' öncelik verecek
NATO'nun gündemi Rusya-Ukrayna arasındaki savaş olmaya devam ediyor. Bu kapsamda Belçika'nın Brüksel kentinden bir araya gelen NATO'ya mensup ülkelerin dışişleri bakanları bazı kritik kararlara imza attı. Alınan yeni karara göre, NATO, “derin teknoloji” ve “yıkıcı teknolojiler” alanlarında çalışmalara ağırlık verecek.

Rusya''nın Ukranya başlattığı işgal girişimi ile önemi tartışma konusu olan NATO, kritik bir karara imza attı. Belçika''nın Brüksel kentinde geçtiğimiz hafta toplanan NATO Dışişleri Bakanları, Kuzey Atlantik için Savunma İnovasyon Hızlandırıcısı (DIANA) programının tüzüğü ile NATO İnovasyon Fonu’nun çerçevesine ilişkin yeni kararlar aldı. Dışişleri bakanları tarafından ele alınan program, NATO’nun öncelikli alanlar olarak belirlediği “derin teknoloji” ve “yıkıcı teknolojiler” sahasındaki NATO ile teknoloji şirketleri ve bu alanda çalışan araştırmacıları ortak noktada buluşturmayı amaçlıyor.

DIANA kapsamında  büyük veri işleme, yapay zekâ, kuantum destekli teknolojiler, otonom teknolojiler, biyoteknoloji, yeni nesil malzemeler ve uzay alanlarındaki çalışmalar NATO öncelik sırasının en başında yer alacak.

İLK AŞAMADA 1 MİLYAR EURO

Dışişleri bakanları, NATO İnovasyon Fonu’nun çerçevesi üzerinde de anlaşma sağladı. İlk aşamada 1 milyar Euro kaynak aktarılması öngörülen NATO İnovasyon Fonu, ittifakın stratejik hedefleri doğrultusunda faaliyet gösteren ve “start-up” olarak yeni kurulmuş teknoloji şirketlerine fon sağlayacak.

İngiltere ve Kanada’da iki bölge ofisi olarak kurulacak olan program için bundan ayrı olarak 20 ülkede 47 test merkezi ve dokuz hızlandırıcı merkez de şimdiden belirlendi.

MERKEZLERDEN BİRİSİ ANKARA''DA

Türkiye’de Gebze merkezli TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi ve Ankara merkezli TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü, DIANA programı kapsamında yapılacak çalışmalar için test merkezi olacak. DIANA’nın hızlandırıcı merkezlerinden biri de Ankara’da yer alacak. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar