NASA yaşama elverişli gezegen keşfetti! Dünya ile aynı boyutta

NASA yaşama elverişli gezegen keşfetti! Dünya ile aynı boyutta
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), dünyaya 100 milyon ışık yılı uzaklıktaki Dorado yıldız sisteminin etrafında dönen ve yaşama elverişli olan bir gezegen keşfetti.

Nasa, dünyaya 10 milyon ışık yılı uzaklıkta ve dünyanın yüzde 95''i büyüklüğünde yaşama elverişli bir gezegen keşfedildiğini açıkladı. 

Yunus (Dorado) Takımyıldızı''nın yaşama elverişli bölgesinde yer alan gezegenin kayalık olduğu düşünülüyor. Gezegen, büyüklük açısından da neredeyse dünya ile eşit durumda. Dorado Takımyıldızı''nın "Goldilocks bölgesi" olarak bilinen yaşama elverişli bölgesi, bir yıldızdan, bir gezegenin yüzeyinde suyun bulunabileceği doğru uzaklıkta olan ve koşulların yaşam için ne çok sıcak ne de çok soğuk olduğu bir alanda keşfedilen gezegen bilim dünyasını heyecanlandırdı. 

GEZEGENİN ADI TOI-700 D OLDU

Dorado (Yunus) takımyıldızı içindeki TOI 700 isimli M-tipi cüce bir yıldız (bir "kırmızı cüce") etrafında dönen gezegenin adı TOI-700 d olarak belirlendi. TOI 700, Güneş''in kütle ve büyüklüğünün %40''ı civarında bir kütleye ve büyüklüğe sahip; yüzey sıcaklığı ise Güneş''in yarısı kadar. Oldukça parlak bir yıldız ve yapılan incelemeler etrafındaki gezegenleri tehdit edebilecek yıldız patlamalarının yaşanmadığını gösteriyor. Bu sebeple yıldız sisteminde hayatın var olabileceği gezegenler bulmak mümkün. Kırmızı cüce yıldızlar, Samanyolu Galaksisi içindeki en yaygın yıldız türüdür; ancak çıplak gözle göremeyeceğimiz kadar sönüktürler. Buna rağmen, yeterince soğuk ve dengeli olmalarından ötürü uzay dışında yaşam arayışının çok önemli bir parçasıdırlar.

GECE VE GÜNDÜZ DEĞİŞMİYOR

Keşfedilen yıldız sisteminde 2 diğer gezegen daha bulunuyor ve ilginç bir şekilde, gezegenlerin her üçü de, tıpkı Ay ile Dünya arasında olduğu gibi, kütleçekim kilidi altında olduğu düşünülüyor. Yani TOI 700 yıldızı etrafında dönen gezegenlerin sadece bir yüzleri yıldızlarını görüyor; diğer taraf hiç ışık almıyor. Bu gözlemsel olarak doğrulanmış değil; ancak beklenti bu yönde çünkü her biri yıldızlarına çok yakın yörüngelere sahip. Yani gezegenin bir tarafı hep gündüzken, bir tarafı ise hep gece olarak kalıyor. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar