NASA uyardı cihazlarınız çalışmayabilir: Güneş'te bir patlama daha!

NASA uyardı cihazlarınız çalışmayabilir: Güneş'te bir patlama daha!

Geçtiğimiz günlerde Güneş'te yaşanan patlama sonrası devasa bir patlama daha yaşandı.

NASA patlamaya ilişkin kritik bir uyarıda bulundu. Uydu navigasyon sistemlerinde ve radyo alıcılarının frekanslarında aksamalar yaşanabileceği, hatta saatler sürecek kesintiler olabileceği konusunda uyarı yapıldı.

ABD'deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş'in yüzeyindeki şiddetli bir jeomanyetik fırtınayı tespit etti. Güneş'teki patlamalar sonucunda oluşan jeomanyetik fırtınanın kaynağının, "Bölge 3664" olarak adlandırılan "büyük ve karmaşık bir güneş lekesi kümesi" olduğu belirlendi.

q.jpg

BAZI CİHAZLAR HİÇ ÇALIŞMAYABİLİR

NOAA'nın açıklamasında, Dünya'ya doğru ilerleyen fırtınanın olası etkilerine dikkat çekildi. Bu etkiler arasında "geniş çaplı voltaj kontrol sorunları" yaşanabileceği ve yörüngedeki uydu sistemlerinde "sürtünme, izleme ve yönlendirme problemleri" meydana gelebileceği vurgulandı.

Açıklamada, söz konusu fırtınanın neden olabileceği uydu navigasyon sistemlerinde ve radyo alıcılarının frekanslarında kesintiler yaşanabileceği, hatta bazı cihazların hiç çalışmayabileceği uyarısı yapıldı. Kesintilerin saatler sürebileceği belirtildi.

qw.jpg

10 MAYIS'TA DA PATLAMA OLMUŞTU

10 Mayıs'ta Güneş'te büyük bir patlama meydana geldi.

NASA, bu büyük patlamanın fotoğrafını paylaştı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, Güneş'in yüzeyindeki bu patlamalar nedeniyle 2005'ten beri ilk defa bu ölçekte bir "Jeomanyetik Fırtına" yaşanabileceğini duyurdu.

Bilim insanları, ABD'nin Alabama ve Kuzey California eyaletlerinde bu fırtınadan kaynaklanan kutup ışıklarının gözlemlenebileceğini belirttiler. 2005'teki şiddetli jeomanyetik fırtınayı hatırlatarak, bu tür olayların nadir olduğunu vurguladılar.

Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların Dünya'nın manyetik alanı ile etkileşimi sonucunda Kuzey Işıkları (Aurora Borealis) meydana geldi. Bu ışıklar, Türkiye dahil birçok ülkeden gözlemlendi.

İlgili Haberler