Naci Görür ilk kez açıklıyorum dedi! Bu fay deprem üretirse 7,4'e kadar çıkabilir

Naci Görür ilk kez açıklıyorum dedi! Bu fay deprem üretirse 7,4'e kadar çıkabilir
Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'deki fay hatlarına ilişkin yaptığı açıklamada 7.4 büyüklüğünde yaşanabilecek bölgeyi işaret ederek kritik bir uyarıda bulundu.

Ünlü deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı programda depreme ilişkin kritik uyarılarda bulundu. Tunceli’de büyük bir deprem tehlikesi olduğu uyarısında bulunan Görür, Erzincan-Karlıova arasında bulunan fayın zamanının geldiğini ve 7,4 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini söyledi.

Naci Görür, Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığını ve son yıllarda yaşanan depremlerin bu gerçeği bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan fayların çok aktif olduğunu belirten Görür, bu fayların büyük depremler potansiyeli taşıdığını ifade etti.

Söz konusu faylardan birinin de Erzincan-Karlıova arasında uzanan ve yaklaşık 100 kilometre uzunluğunda olan fay olduğunu belirten Görür, bu fayın son büyük depremi 1939 yılında meydana gelen ve 33 bin kişinin hayatını kaybettiği 7,9 büyüklüğündeki Erzincan depremi olduğunu hatırlattı.

Bu fayın ortalama 80 yılda bir deprem ürettiğini ve zamanının geldiğini vurguladı.

7,4'E KADAR ÇIKABİLİR

Naci Görür, "Bu fayın zamanı geldi, deprem üretirse 7,4’e kadar çıkabilir. Bu fayın kırılması Tunceli’yi tehdit ediyor. Tunceli’nin deprem riski çok yüksek. Bu fay kırıldığında Tunceli’de 7,2 büyüklüğünde bir deprem hissedilebilir" dedi.

Tunceli’nin depreme hazırlıklı olması gerektiğini belirten uzman isim, binaların güçlendirilmesi ve deprem eğitimi verilmesi gibi önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdi.

Görür, ayrıca bu fayın kırılmasının diğer fayları da tetikleyebileceğini ve bölgede daha büyük depremlere yol açabileceğini de ekledi.

BU BÖLGELERE DİKKAT

Erzincan-Karlıova arasında deprem beklendiği uyarısında bulunan Görür, şunları söyledi:

Malatya'dan Hatay'a kadar çok önemli kesimi kırıldı. Uzun dönem afet niteliğinde büyük deprem oluşmaz ancak bazı graben fayları var. Fakat yaşları itibari ile yavaş faylardır. Büyük deprem 500 sene beklemiyoruz. Doğu Anadolu fayının hareketinin 7 ve üstü deprem stresi oluşturması için 500 yıl gerekiyor. Sözünü ettiğim fayın kırılmamış kesimleri de bir süre sonra kırılıyor. Artçı deprem diyoruz. O bölgede yaklaşık 1-1,5 sene deprem hissedeceğiz. Doğu Anadolu fayında Bingöl ve Karlıova bölgesi hariç büyük depremlerden uzağız. Kırılmamış yerler varsa kırılacaklardır.

7.4'E KADAR ÇIKABİLİR

Erzincan-Karlıova arasını bekliyoruz. Bu fay deprem üretirse 7,4'e kadar çıkabilir. Tunceli'ye uzak değil. Batıdan da aktif bir fayla çevrilidir. Ovacık fayı, yavaş hareket ederek deprem üretiyor. Tunceli'nin hemen güneyinde Nazimiye fayı var. Dört taraftan fay ile çevrilidir. Yedisu fayı özellikle endişe konumundadır. Eli kulağında, şakası yok. Zaman olarak kesin konuşamıyoruz. Tekerrür periyodunu bilemiyoruz. MTA'yı (Maden Tetkik Arama) bunu tespit etmeye memur edin. Bilimin faydası, yerbilimcinin varoluş nedeni budur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar