Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

MİT'in MOSSAD'ı oyuna getirdiği olay...

Bu sefer MİT-MOSSAD iş birliğini değil, MİT''in MOSSAD''ı halk tabiriyle "ters köşede" bırakmasını, 1.5 yıl boyunca "oynamasını" yazacağım.

Al Jazeera''nin İngilizce belgeseliyle gün yüzüne çıkan olay, aslında 1.5 yıl önce yaşandı. Daha doğrusu 1.5 yıl önce tutuklamalar basına yansıdı. Şimdi olaya geçelim.

MOSSAD, Türkiye''de yaşayan Filistinliler ve Filistin''e yakın olan kişilerle Facebook ve WhatsApp üzerinden iletişime geçiyor.

Kimi NATO subayı kimi de Türkiye ile ilgili araştırma yapan Avrupalı dernek üyeleri olarak kendisini tanıtan MOSSAD ajanları, aralarında öğrencilerin de olduğu birçok kişi ile yakınlık kuruyor. Türk istihbaratı da yabancı öğrencilerin üzerindeki ağ sayesinde olaydan haberdar oluyor. (Belgeselde belirtilmese de bu yabancı öğrencilerin birçoğunun ülkelerinde Türkiye''ye dair istihbarat topladığı, yani MİT''e çalıştığı iddia ediliyor.)

MİT, olaydan haberdar olunca geri çekiliyor ve "kimmiş lan bunlar?" diyerek konuşmaları kaydetmeye başlıyor.

Konuşmalar takip ediliyor ama MOSSAD ilk fireyi, kendisini Suudi iş adamı olarak tanıtan ajanın, İsrail''in başkenti Tel Aviv''de check-in atmasıyla veriyor.

Yeni yetme bir ajan mı bilemiyoruz ama sürekli konumunu teyit dışı bırakıyor. Sonra Türk ajanları, detaylı fizikî takiplere de başlıyor.

Geniş çerçevede bu ağı öğrenmek için Türkiye''deki öğrencilere para gönderen bu Avrupalıların Western Union ödemeleri izlemeye alınıyor. Ama MİT''in asıl olayı sahte isimler ve dernekler yaratarak MOSSAD''a "yem atması" ile gerçekleşiyor.

İlk olarak bu muhbirleri fark etmeyen MOSSAD, bu kişilerin doğruluğunu teyit etmek için Türkiye''deki diğer ajanlarını devreye sokuyor. MİT de istediğini başarıyor ve ava giderken MOSSAD''ı avlayarak Türkiye''de İsrail''e çalışan istihbarat ağını çökertiyor.

MOSSAD''ın hedefi Filistinlilerdi ama MİT''in kontrespiyonaj operasyonla MOSSAD''a karşı hem siber alanda hem de doğrudan sahada başarısı takdire şayan. Özetle 1.5 yıl önce "MİT''ten MOSSAD ajanlarına operasyon: 15 tutuklama" başlıklı bir haber vardı, yakından takip edenler bilir. İşte o haberin bilinmeyen hikayesi bu.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları