MİT'in efsane ismi Hiram Abas'ın Uğur Dündar'a atış eğitimi verdiği görüntüler gündem oldu

MİT'in efsane ismi Hiram Abas'ın Uğur Dündar'a atış eğitimi verdiği görüntüler gündem oldu

'Bay Pipo' lakabıyla bilinen ve 1990 yılında uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden MİT görevlisi Hiram Abas'ın Gazeteci Uğur Dündar'a atış eğitimi verdiği görüntüler tekrar gündem oldu. Peki Hiram Abas kimdir? İşte ayrıntılar...

Milli İstihbarat Teşkilatı içinde önemli görevler üstlenerek sembol isimlerden biri haline gelen ve 26 Eylül 1990'da aracının içinde çapraz ateşe tutularak uğradığı suikast sonucunda hayatını kaybeden Hiram Abas'la ilgili görüntüler tekrar hatırlandı.

'Bay Pipo' lakabı ile bilinen MİT görevlisi Hiram Abas'ın, Gazeteci Uğur Dündar'a atış eğitimi verdiği görüntülerin tekrar gündeme gelmesiyle Hiram Abas kimdir diye merak edenler oldu.

HİRAM ABAS KİMDİR?

İstanbul'da 1932'de dünyaya gelen Hiram Abas gençlik yıllarında boks ile ilgilenmiş ve bu alanda şampiyonluk sahibi olmuştur.

1957 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. Müfettişlik görevinin ardından yedek subay olan ve sonrasında Millî İstihbarat Teşkilatı'nda çalışmaya başlayan Abas, 12 Mart döneminde MİT içinde bulunduğu etkin görevlerle adından söz ettirdi.

Abas, 1978'de Namık Kemal Ersun'un tasfiyesiyle ilişkili olarak kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.

MİT'e 1983 yılında tekrar dönen Abas, 1988'de yayımlanan MİT raporundan sorumlu görülerek raporu yazan Mehmet Eymür'le birlikte pasif göreve alınmak istenince ikinci kez teşkilattan kendi isteğiyle ayrıldı.

Abas'ın eski MİT müsteşarı ve korgeneral Mehmet Fuat Doğu ile baba-oğul, Korkut Eken'le abi kardeş samimiyeti içinde olduğu çeşitli kitaplarda işlendi.

Amerikan silah firmalarının Türkiye temsilciliğini üstlenen bir şirkette görevliyken 26 Eylül 1990 sabahı işine gitmek için yola çıktığında suikasta uğrayarak hayatını kaybetti.

Suikasti terör örgütü Devrimci Sol üstlense de Hiram Abas'ın cinayeti halen aydınlatılamamıştır.