Milyonlarca vatandaşın gözü kulağı bu haberde! Uygulanırsa 3 bin TL'yi geçecek

Milyonlarca vatandaşın gözü kulağı bu haberde! Uygulanırsa 3 bin TL'yi geçecek
Asgari ücretin 2022 yılında ne kadar olacağını merak ediliyor. Bunun en büyük nedenleri ise enflasyonun korkutucu derecedeki artışı ve alım gücünün düşmesi. Bu bağlamda bizler asgari ücreti düşünürken bir yandanda 2022 yılında AGi ne kadar olacak bu da tartışılmaya başlandı. 

Geçtiğimiz çarşamba günü asgari ücretin belirleneceği Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı düzenlendi. Bu bağlamda pek çok vatandaş AGİ konusunda da yeni bir düzenleme talep ediyor.

Şu anda AGİ bekar bir çalışan için 268,31 TL biliyorsunuz ki. Ancak 187,82 TL’si ile damga vergisi maaştan kesiliyordu. Bu yıl asgari ücret bağlamında baktığımızda çalışanlar, 465,13 TL gelir vergisi ve 27,15 TL de damga vergisi ödediler. Ayrıca apartman görevlilerine uygulanan asgari ücrette gelir vergisi ve damga vergisi alınmıyor, belki biliyorsunuzdur.

Bu nedenle de vergi iadesi anlamına gelen AGİ de ödenmiyor. Apartman görevlileri bu şekilde 3040 TL maaş alıyor. Diğer çalışanlar ise AGİ ücretin içinde olduğu için 2825,9 TL maaş alabiliyor. Eğer vergisiz asgari ücret uygulanırsa tüm çalışanlar 3040 TL maaş alabilir. Böylece hem damga vergisi hem de gelir vergisi ödememiş olacaklar. Maaşlara ise bu bağlamda 483,28 TL’lik bir katkı yapılmış olacak.

PEKİ AGİ SİSTEMİ DEVREYE SOKULARSA NE OLUR?

Eğer olursa; bekar bir çalışana ödenen 268,31 TL’lik AGİ'ye, alınan gelir vergisi de eklenerek 456,13 TL çıkar. Damga vergisi de alınmadığında buradan çalışana yapılacak katkı 483,28 TL olmuş olur. 

Eğer çalışanların maaşlarındaki asgari ücret kadar olan kısımdan vergi alınmaması talebi kabul edilirse de maaşı ne kadar olsun çalışan herkes asgari ücret kadar olan kısım için gelir ve damga vergisi ödemez veya bu miktarda AGİ alabilir. Mesela brüt maaşı 5 bin TL olan bir kişi, maaşının 3577,5 TL'lik kısmı için vergi ödememiş olur. Damga vergisiyle beraber 483,28 TL’lik kısım da vatandaşın cebinde kalır.

Kalan 1.422,5 TL’lik kısım için ise gelir vergisi öder… Tabii bu noktada çalışanların AGİ'leri de gelir vergisi kadar artırılarak verginin tamamının iadesi de gerçekleştirilebilir. (Onedio)


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar