Kaldırılan yaz saati uygulamasının tartışmaları devam ediyor

Kaldırılan yaz saati uygulamasının tartışmaları devam ediyor
2016 yılından bu yana kışlarımızı karartan yaz saati uygulamasının kaldırılması milyonlarca öğrencinin hayatını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Karanlıkta okula gitmek zorunda kaldıkları için bu uygulamaya tepki gösteren gençlere uzmanlar da destek veriyor. Yeni sistemde elektrik tasarrufunun sağlanmadığına dikkat çeken EMO İstanbul Şube Müdürü Ali Fuat Aydın, "Tüketim verilerine bakıldığında yeni sistemde artış olduğu net şekilde görülüyor" dedi.

2016 yılında ''tasarruf'' gerekçesiyle kaldırılan yaz saati uygulamasına tepkiler devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ağustos ayında yaptığı açıklamada, söz konusu sabit saat uygulamasıyla beş yılda 6 milyar TL tasarruf edildiğini söylemişti. Bakanın sözlerine karşın Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şube Müdürü Ali Fuat Aydın, "Tüketim verilerine bakıldığında özellikle uygulamanın başladığı yıl sonrasında aynı dönemde tüketim verilerinde artış olduğu görüldü, bu da tasarruf edildiği iddialarını desteklememektedir" ifadelerini kullandı.

YAZ SAATİ UYGULAMASINI GERİ İSTİYORUZ

Öğrenci Veli Derneği (VELİ-DER) Genel Başkanı Ömer Yılmaz, yaz saati uygulamasına yeniden geçilmesi gerektiğini ve gençlerin erken saatlerde okula gitmelerini bu durumun öğrenim hayatlarını olumsuz etkilediğini söyledi. Yılmaz, "Çocuklar sabahları erken saatlerde kalkmak zorunda kalıyorlar bunun yanında bir de okul çıkış saatlerinde sorun yaşıyorlar. Daha önceki yıllarda yaz saati uygulamasına geçilmesi talebinde bulunmuştuk ancak uygulamaya geçilmedi" ifadelerini kullandı. 

Yaz saati uygulamasının öğrencilerin okul başarısını olumsuz etkilediğini anlatan Ömer Yılmaz, " Önümüzdeki aylarda gençler karanlıkta okula gitmek zorunda kalacaklar. İlkokuldaki çocuklar birkaç saat uyuyor bu hem gelişimlerini hem de ders verimini olumsuz yönde etkiliyor. Lisede okuyan gençlerimiz ise bulunduklarından çok uzak ilçelere gitmek zorunda bırakılıyorlar bu durum güvenlik açısından sorun doğuruyor. Hem biz hem de öğrenciler gün ışığından faydalanmak istiyoruz. Bir an önce yaz saati uygulamasının hayata geçirilmesini istiyoruz" sözlerini dile getirdi.

UYKU ÖNEMLİ BİR KONU

Çocukların ve gençlerin öğrenmelerini ve performanslarını sağlıklı bir şekilde arttırmanın yollarını araştıran bir çok çalışma olduğunu söyleyen Çocuk, genç ve erişkin psikiyatristi Prof. Dr. Bengi Semerci ise, "Uyku önemli konulardan biri, uyku bedensel gelişim üzerinde olduğu gibi öğrenme ve sosyal ilişkiler için de önemli. Uykusuz kalmak çocukların organizasyon, planlama ve problem çözme yetilerini olumsuz etkiler. Odaklanmalarını bozar, dikkat sürelerini azaltır, hafızalarını etkiler” dedi. Semerci, “Uykuyla bağlantılı melatonin hormonu gün ışığının gelmesi ile baskılanır ve uyanma başlar. Karanlıkta bu süreç olmadığı için uykulu olma hali devam edecek, bu da çocukların öğrenmelerini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle çocukların okula gitme saatleri gün doğumundan sonraya ayarlanmış olmalıdır” ifadelerini kullandı.

MİLYONLARCA ÖĞRENCİ MAĞDUR

Milli Eğitim İstatistikleri-Örgün Eğitim 2021-2022 verilerine göre, Türkiye’de okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde 9 milyon 928 bin 304’ü erkek, 9 milyon 227 bin 267’si kız olmak üzere toplam 19 milyon 155 bin 571 öğrenci, örgün eğitim aldı. Ortaöğretimdeki 6 milyon 543 bin 599 öğrencinin 4 milyon 92 bin 604’ü genel liselerde, 1 milyon 833 bin 717’si mesleki ve teknik liselerde, 617 bin 278’i de imam hatip liselerinde eğitim aldı. İlköğretim ve ortaöğretimde okuyan milyonlarca öğrenci kış döneminde karanlıkta okula gitmek zorunda kalıyor.
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar