Milyonlarca araç sahibi ek MTV ödemek zorunda kalmıştı! Bunu yapmayanlar ücret iadesi alamayacak

Milyonlarca araç sahibi ek MTV ödemek zorunda kalmıştı! Bunu yapmayanlar ücret iadesi alamayacak
Anayasa Mahkemesinin Ek MTV'yi iptal etmesi halindene olacağı merak edilirken, milyonlarca araç sahibinin ödemek zorunda kaldığı ek MTV ödemesi için uzman isimden dikkat çeken bir açıklama geldi.

6 şubat depreminden sonra maddi yükünü azaltmak için bu yıl iki kez Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) alınmasına karar verildi. Ek MTV ödemesinin ilk taksit ödemesi 6 Eylül'de sona erdi. CHP'li yetkiler alınan bu verginin anayasaya uygun olmadığını dile getirerek anayasa mahkemesine başvuruda bulunmuştu. AYM konuya ilişkin 5 ay içinde kararın açıklayacak.

Milli Gazete'de yer alan habere göre, Anayasa Mahkemesinin ek MTV'yi iptal etmesi halinde MTV'yi ödeyenlerin ve ödemeyenlerin durumu ne olacak sorusu gündemden düşmüyor Ek MTV düzenlemesine yönelik itiraz ve dava açma süresi 7 Eylül Perşembe günü sona ermişti. Ankara Barosu avukatlarından Ali Erdem Gündoğan, ''Ek MTV’nin ileride Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi halinde para iadesinin sadece 7 Eylül’e kadar dava açanlara yapılacağını, ödemede bulunup dava açmamış olanlara ise iade yapılmayacağına dikkat çekti'' ifadelerini kullandı.

Avukat Ali Erdem Gündoğan konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Ek MTV'ye dava açan mükellefler açtıkları davayı kazanırlar. Ek MTV’yi ödemişlerse, tecil faizi oranında hesaplanan bir faizle birlikte ödedikleri vergiyi geri alırlar. Ek MTV’yi dava açmadan ödeyerek, onu kabul eden mükellefler; hukuki durum onlar bakımından kesinleşmiştir. Bu nedenle, ödedikleri vergiyi geri alamazlar. Ek MTV ödememiş ve herhangi bir dava açmamış olan mükellefler ise ödeme emri alıp almadıklarına göre ayrılır:

Eğer almışlarsa, bu ödeme emrine karşı dava açarak, “Böyle bir borçları olmadığını, çünkü MTV’nin Anayasa’ya aykırı olduğunu” ileri sürmeleri gerekir. Mahkeme, Anayasa Md.152 gereği -Karar 5 ay içinde çıkmasa ve Anayasa Madde.152 çerçevesinde ödeme emri iptal edilmese dahi, AYM iptal kararı sonrasında üst mahkeme bunu dikkate alacaktır.

Eğer almamışlarsa, AYM’nin iptal kararı sonrasında vergi idaresinin mükellefe Anayasa Maddesi.2 (Hukuk devleti ilkesi), Madde 11 (Anayasa’nın bağlayıcılığı ve üstünlüğü) ve Madde 153 gereği bir ödeme emri göndermemesi gerekir. Ama eğer gönderirse, bu ödeme emrine karşı dava açacaklar ve mahkeme ödeme emrini iptal edecektir."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar