Milliyetçi ve aşırı sağ partiler birinci oldu: Avrupa'da dengeleri değiştiren tablo!

Milliyetçi ve aşırı sağ partiler birinci oldu: Avrupa'da dengeleri değiştiren tablo!

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağ partiler güç kazanarak birçok Avrupa ülkesinde birinci sıraya yükseldi.

6-9 Haziran tarihlerinde 27 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkede düzenlenen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin sonuçları açıklanmaya başladı.

Şu ana kadar Almanya, Hollanda, Avusturya, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Bulgaristan, Hırvatistan, Malta, Fransa, İspanya, Danimarka, Polonya, Portekiz, Romanya ve İsveç'ten sonuçlar alındı.

Almanya'da, Hristiyan demokratları bir araya getiren EPP 30, Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı 16, Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) 14, liberal partileri birleştiren Avrupa'yı Yenile (RE) 8, Sol 4 ve henüz AP'de bir gruba dahil olmayan partiler 19 milletvekili kazandı.

10-soruda-avrupa-parlamentosu-secimleri-s8qp.jpg

Almanya'da AP seçimlerinde ilk sırayı 29 milletvekilliği ile Hristiyan demokrat CDU/CSU ittifakı alırken, ikinci sırayı 17 milletvekili ile AfD aldı.

Hükümet koalisyonunun büyük ortağı Sosyal Demokratlar (SPD), 14 milletvekili kazanarak üçüncü sıraya geriledi.

Koalisyonun diğer ortakları Yeşiller 12 ve Hür Demokrat Parti (FDP) 5 milletvekilliği kazanabildi.

Hollanda'da RE ile aşırı sağcı Kimlik ve Demokrasi (ID) yedişer, EPP 6, Yeşiller ile S&D dörder, Sol 1 ve diğer partiler 1 milletvekilliği kazandı.

1200x675-cmsv2-6a5d54d9-80e9-5b71-89ae-7f6e3f1c67ee-8479956.webp

AVUSTURYA'DA AŞIRI SAĞ İLK SIRADA

Avusturya'da aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) 6 milletvekili kazanarak birinci sıraya yerleşirken, EPP ve S&D beşer milletvekilliği elde etti. Yeşiller ve RE ise ikişer milletvekili çıkardı.

Yunanistan'da EPP 8, Sol 4, S&D 3, ECR ve bağımsızlar ikişer milletvekili kazandı.

GKRY'de 6 sandalyeden EPP ve bağımsızlar ikişer, Sol ve S&D ise birer milletvekili kazandı.

Bulgaristan'da EPP 6, RE 5, S&D 2, diğer partiler ise 4 milletvekili çıkardı. Hırvatistan'da EPP 6, S&D 4, Yeşiller ve diğer partiler birer milletvekili elde etti.

Malta'da EPP ve S&D üçer milletvekilliği kazandı.

Danimarka'da RE 4, Yeşiller ve S&D üçer, Sol, ID ve diğer partiler birer milletvekili çıkardı.

İspanya'da EPP 22, S&D 20, ECR 7, Yeşiller 4, Sol ve diğer partiler üçer milletvekili kazandı. Henüz bir gruba dahil olmayan partilerden 1 milletvekili Avrupa Parlamentosu'na gönderildi.

avrupa-parlamentosu-aa-1786143.jpg

FRANSA'DA DA AŞIRI SAĞ İLK SIRAYA YERLEŞTİ

Fransa'da aşırı sağcı ID 30, RE 14, S&D 13, Sol 8, EPP 6 ve Yeşiller 5 milletvekili çıkardı.

Fransa'daki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) Partisi yüzde 31,5 oyla açık ara birinci oldu. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans (RE), yüzde 15,2 oyla ikinci sırada yer aldı ve Sosyalist Parti'yi (PS) küçük bir farkla geride bıraktı. Sosyalist Parti yüzde 14 oyla üçüncü sırayı alırken, aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) yüzde 8,7 ile dördüncü, merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) ise yüzde 7,2 ile beşinci sırayı elde etti.

804563image1.jpg

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AP seçimlerinde aşırı sağın açık ara önde çıkması üzerine parlamentoyu feshederek erken genel seçim kararı aldı. Macron, partisinin açık farkla yenilgiye uğramasının ardından yaptığı açıklamada, sonuçların Avrupa'yı savunan partiler için iyi olmadığını kabul etti ve 30 Haziran-7 Temmuz tarihlerinde erken seçim yapılacağını duyurdu. Macron, "Oylamayla parlamenter geleceğimizin seçimini yeniden size vermeye karar verdim. Bu yüzden bu akşam Ulusal Meclis'i feshediyorum," dedi.

Polonya'da EPP 20, ECR 10, RE 3, S&D 2, diğer partiler 9 milletvekili kazandı.

Portekiz'den EPP ve S&D yedişer, RE, Sol ve ID ikişer, Yeşiller bir milletvekili gönderdi. İsveç'te EPP ve S&D beşer, Yeşiller, RE ve ECR üçer, Sol ise iki milletvekili çıkardı.

Romanya'da S&D 13, EPP 12, RE 2, ECR 1, diğer partiler 5 sandalye elde etti.

avrupa-parlamentosu-genel-kurul-oturumu-aa-1854721.jpg

AP'NİN GÖRÜNÜMÜNE DAİR İLK PROJEKSİYON PAYLAŞILDI

Avrupa Parlamentosu tarafından paylaşılan ilk projeksiyona göre, Hristiyan demokratların çatı partisi EPP 186 sandalye ile AP'de en büyük siyasi grup olmaya devam ediyor. Onu, yine 133 milletvekili ile S&D ve 82 milletvekili ile RE izliyor.

Aşırı sağcı partilerden ECR 70 sandalye ile dördüncü sırada yer alırken, ID 60 sandalye ile beşinci sırada bulunuyor. Yeşiller 53, Sol ise 36 sandalye kazanmış görünüyor.

Ayrıca, çoğunlukla aşırı sağ eğilimli partilerden 100 milletvekilinin bağımsız üye olarak parlamentoya girdiği görülüyor. Bu milletvekillerinin AP'de yeni bir siyasi grup kurması da muhtemel görünüyor.

aa-20240608-34818513-34818511-it.jpg

NÜFUSU ORANINDA MİLLETVEKİLİ ÇIKARACAK

Bu veriler Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde her ülkenin temsil edildiği milletvekili sayılarını belirtiyor gibi görünüyor. Toplamda 720 milletvekili, her ülkenin nüfusuna göre belirlenmiş bir kota ile dağıtılıyor gibi duruyor. Almanya'nın en fazla milletvekiline sahip olması, nüfusunun diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha yüksek olmasıyla tutarlı. Fransa, İtalya, İspanya ve Polonya gibi büyük nüfusa sahip diğer ülkeler de sıralamada yüksek sıralarda yer alıyorlar.

Bu bilgiler AP seçimlerinin demokratik bir şekilde her ülkenin nüfusuna göre temsil edilmesini sağladığını gösteriyor. Her ülkenin belirli bir sayıda milletvekiline sahip olması, daha küçük ülkelerin daha büyük olanlara kıyasla adaletli bir şekilde temsil edilmesini sağlar.

von-der-leyenden-avrupa-parlamentosu-secimleri-yorumu-merkez-yerinde-duruyor-rpiv.webp

YENİ YASAMA DÖNEMİ TEMMUZ'DA BAŞLAYACAK

10 Haziran'da açıklanan resmi sonuçların ardından AP'ye girebilen ulusal partiler, siyasi gruplarını oluşturma sürecine başlayacaklar. Bu süreçte, farklı siyasi görüşlere sahip milletvekilleri bir araya gelerek ortak amaçlar doğrultusunda hareket etmek için gruplarını oluşturacaklar.

16 Temmuz'da genel kurul toplanacak ve böylece yeni yasama dönemi resmen başlamış olacak.