Milletin malını sata sata bitiremediler!

Milletin malını sata sata bitiremediler!
Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

13-03-24-01gun-page-0001-1-001.jpg

AKP İKTİDARINDA MİLLETİN MALI TALAN OLDU!

1986-2022 döneminde gerçekleştirilen özelleştirme uygulamalarının toplam 71,3 milyar dolarlık tutarının yüzde 88’ini AKP döneminde gerçekleştirilen özelleştirmeler oluşturdu.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın raporuna göre, çeşitli alanlarda yapılan özelleştirmelerle geçen yıl 181 milyon dolarlık kamu varlığı satıldı. Son 37 yılda ise özelleştirme uygulamalarının toplamı 71,5 milyar dolara ulaştı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB), 1986-2023 döneminde gerçekleştirdiği özelleştirme uygulamalarının toplamı 71,5 milyar dolara ulaştı.

ÖİB’nin 2023 Yılı Faaliyet Raporu’ndan yapılan derlemeye göre, çağdaş özelleştirme uygulamalarına 1986’da başlandı. Bu dönemde çeşitli tesislerin, küçük ölçekli işletmelerin ve bazı büyük fabrikaların özelleştirilmesi gerçekleştirildi. Sonraki yıllarda hızlanan özelleştirme uygulamalarıyla petrol rafinerisi, tekstil, petrokimya, çimento, yem sanayisi, demir çelik, tütün ve alkol, elektrik dağıtımı gibi sektörlerde özelleştirme uygulamaları gerçekleştirildi ve devlet bu alanlarda işletmecilikten çekildi. İdare tarafından 1986-2023 döneminde gerçekleştirilen özelleştirme uygulamalarının toplamı 71,5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. ÖİB, geçen yıl 51 özelleştirmenin ihalesini yaparken bu uygulamalardan yaklaşık 181 milyon dolar gelir elde edildi.

Geçmiş yıl taksitleriyle birlikte özelleştirmeden 2023’te sağlanan gelir 440 milyon doları buldu. Hazineye yapılan transfer tutarı ise aynı dönemde 346 milyon dolar olarak gerçekleşti. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın 2022 Yılı Faaliyet Raporu’nda da, iktidarın kamu varlıklarının satışına yönelik agresif politikasını gözler önüne serdi. AKP iktidarında kamunun elindeki önemli varlıklar birer birer elden çıkarıldı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın verileri de AKP döneminde gerçekleştirilen özelleştirmelere ayna tuttu. AKP iktidarının ilk yılı olan 2003 yılında 8 milyar 240 milyon dolarlık özelleştirme gerçekleştirildi. AKP’li yıllarda özelleştirmelerden en fazla gelir edilen yıl ise 2013 yılı oldu. 2013 yılında gerçekleştirilen özelleştirmelerden edilen toplam gelir kayıtlara, 12 milyar 486 milyon dolar olarak geçti.

AKP döneminde gerçekleştirilen en yakıcı özelleştirmelerden biri de Şeker Fabrikaları A.Ş. bünyesinde yaşandı. 2008 yılında özelleştirme programına alınan Türkşeker’e ait 14 fabrikanın özelleştirilmesi süreci 2018 yılında tamamlandı. Erzurum ve Erzincan şeker fabrikaları Albayrak Grubu’na satıldı. Şeker fabrikalarının tamamına yakını da iktidara yakın sermaye gruplarına verildi. Raporda idarenin özelleştirme uygulamalarını 2024’te de sürdüreceği bilgisi yer aldı. Bu kapsamda, TEİAŞ’ın halka arzına ilişkin hazırlık çalışmaları sürüyor. Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı için bu yılın ikinci çeyreğinde yeniden ihaleye çıkılması hedefleniyor. Tekirdağ Çeşmeli Limanı'nın özelleştirilmesine ilişkin işlemlerinin bu yıl tamamlanması planlanıyor. Çanakkale Gökçeada Kuzu Limanı ve Çanakkale Kabatepe Limanı'nın özelleştirilmesine yönelik hazırlık çalışmaları devam ediyor.

Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar