Mevduat faizleri yükseldi! Kur Korumalı Mevduattan kaçan kaçana... Parasını alan bankaya koştu

Mevduat faizleri yükseldi! Kur Korumalı Mevduattan kaçan kaçana... Parasını alan bankaya koştu
Mevduat faizlerinde kademli yükseliş sürüyor… Merkez Bankası’nın faiz politikası sonucunda mevduat faizleriyle ticari kredi faizleri aynı seviye buluştu. 3 aylık mevduat faizlerinin ortalaması bir önceki haftaya göre yükseldi.

Merkez Bankası’nın uyguladığı politika ve attığı adımlar hem kredi faizlerinde hem de mevduat faizlerinde etkilerini gösteriyor.

29 Eylül haftasında ticari kredi faizleri ile mevduat faizleri yüzde 45 seviyesinde buluştu. 22 Eylül haftasında yüzde 42.19 olan ticari TL kredi faizi ortalaması 29 Eylül haftasında yüzde 45.23’e yükseldi.

3 aylık TL mevduata verilen ortalama faiz ise bir önceki hafta yüzde 42.74’tü. 29 Eylül haftasında yüzde 45.21’e yükseldi.

MEVDUAT FAİZLERİYLE TİCARİ KREDİ FAİZLERİ AYNI SEVİYE BULUŞTU

Ticari kredi faizleri ile mevduat faizleri aynı oranda buluştu. Merkez Bankası bankaların kredilere uyguladığı ağırlıklı ortalama faiz oranlarını her hafta açıklıyor.

4 Ağustos haftasında ticari TL kredilere uygulanan ortalama faiz yüzde 30.72’ydi. 25 Ağustos haftasında yüzde 32.32 seviyesine yükselen ağırlıklı ortalama faiz, 1 Eylül haftasında yüzde 37.94’e yükseldi. 8 Eylül haftasında yüzde 40 sınırını aşan ticari TL kredi faizleri 22 Eylül haftasında yüzde 42.19 seviyesine geldi. 29 Eylül haftasında da kredi faizi yüzde 45.23’e yükseldi.

3 AYLIK MEVDUAT FAİZİ 45.21 SEVİYESİNDE

Mevduat faizleri de yükseliş trendinde. Merkez Bankası verilerine göre 3 aylık TL mevduata bankaların uyguladığı ağırlıklı ortalama faiz 4 Ağustos haftasında yüzde 27.77’ydi. Eylül başında yüzde 40.87 olan 3 aylık TL mevduat faizi, 15 Eylül haftasında yüzde 41.87 ve 22 Eylül haftasında yüzde 42.74 seviyesine yükseldi. 29 Eylül haftasında ise 3 aylık mevduata uygulanan faiz yüzde 45.21’e yükseldi. 1 aylık mevduata uygulanan faiz ise 1 Eylül haftasında yüzde 26.96’ydı. 22 Eylül haftasında 1 aylık mevduata verilen faiz yüzde 31.58’e yükselirken, 29 Eylül haftasında ise yüzde 33.25’e yükseldi.

REEL SEKTÖRE TL KREDİ AKIŞI YENİDEN BAŞLADI

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, geçen hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda, ticari kredi akışının daha sağlıklı bir yapıda seyrettiğini söyledi. Erkan, yılın ilk aylarında ticari kredilerde tarihsel ortalamaların üzerinde bir artış gerçekleştiğine dikkat çekerek, “Politika faizinde gerçekleştirdiğimiz kademeli ve kararlı artışların yanı sıra makroihtiyati çerçevede attığımız sadeleşme adımlarının da katkısıyla piyasa mekanizmasının yeniden tesisi sağlandı. Faiz marjının pozitif alana taşınması ile birlikte reel sektöre TL kredi akışı yeniden başlamıştır” ifadelerini kullandı.

BİREYSEL KREDİLER ARTIYOR

Yılın ilk 6 ayında bireysel krediler, kredi kartlarında yüzde 70; taşıt kredileri ise yüzde 68’i aşan oranda yükseldi. Bireysel krediler, toplamda yüzde 40 artarak 2 trilyon liranın üzerine çıktı. Atılan adımların ardından temmuzda yeni sınırlara uyumlu bir büyüme trendine girildi. Bireysel kredilerde büyüme eğilimi yavaşladı. Eylül itibarıyla, 4-haftalık büyüme momentleri toplam bireysel kredilerde aylık yüzde 3, taşıt kredilerinde ise aylık yüzde 0.5 bölgesinde seyrediyor. Erkan, bireysel kredi kartı harcamalarının ise halen yüksek olmakla birlikte yavaşladığına dikkat çekti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar