Meta bir skandala daha imza attı: Şiddet çağrılarına onay verdi!

Meta bir skandala daha imza attı: Şiddet çağrılarına onay verdi!

Meta'nın reklam politikaları, kurallara aykırı "son derece kışkırtıcı" reklamların onaylanması nedeniyle bir kez daha tartışma konusu oldu.

Meta'nın reklam politikaları, bir gözetim grubunun şirketin kurallarını ihlal eden "son derece kışkırtıcı" reklamları onayladığını ortaya koymasıyla yeniden gündemde. Bu reklamlar, Hindistan'daki izleyicileri hedef alarak yanlış bilgiler, şiddet çağrıları ve yaklaşan seçimlerle ilgili komplo teorilerini içeriyordu.

Ekō adlı kar amacı gütmeyen bir gözetim örgütünün yeni raporuna göre, bu reklamlar Meta'nın reklam sistemlerini test etmek amacıyla gönderildi. Reklamlar, Hindistan'da yaygın olan nefret söylemi ve yanlış bilgilere dayanarak hazırlandı.

meta-ai-kapak-476.jpg

Raporda, 22 reklamdan 14'ünün Meta'nın reklam araçları tarafından onaylandığı ve bu reklamların hepsinin şirketin kurallarını ihlal ettiği belirtildi. Reklamların tam içeriği açıklanmasa da, Müslüman azınlıklara yönelik şiddet çağrıları, toplumsal ve dini komplo teorileri ile Hindu üstünlükçü anlatılar içerdiği ifade edildi. Ekō araştırmacıları, bu reklamları yayına girmeden geri çektiği için Facebook kullanıcıları bu içerikleri görmedi.

Bu, Ekō'nun Meta'nın reklam sistemlerini kışkırtıcı reklamlarla test etmeye çalıştığı ilk durum değil. Grup daha önce de Avrupa'daki kullanıcılara yönelik nefret dolu Facebook reklamlarını onaylatmış, ancak bu reklamlar da yayına girmemişti.

meta-yapay-zeka-odakli-yeni-cipini-duyurdu-1.jpg

Son raporda, Ekō reklamlar için görüntü oluşturmak amacıyla üretken yapay zeka araçlarını kullandığını belirtiyor. Araştırmacılar, Meta'nın yapay zeka ile oluşturulan içerikleri tespit etmeye yönelik çalışmalar yaptığını açıklamasına rağmen, bu reklamların yapay zeka tarafından oluşturulduğunu belirtmediğini söylüyor. Meta, Ekō'nun raporuna dolaylı bir yanıt vererek, siyasi reklam üreticilerinin yapay zeka kullanımını bildirmelerini gerektiren kuralları ve Hindistan seçimleri için hazırlık çabalarını anlatan bir blog yazısına atıfta bulundu.