Meslek Liseleri günden güne batıyor

Meslek Liseleri günden güne batıyor
Mezun olduğunuzda, ‘İş garantili’ denilerek sunulan meslek liselerinde sonuçlar iç açıcı değil. Bu okullardan mezunların yüzde 47’si işsiz kaldı. Öğrenci sayısı 432 bin azaldı. 6 yılda kapısına kilit vurulan meslek lisesi sayısı ise 1887. YKS’de başarısız olan öğrenci sayısı da artıyor.

Meslek liseleri, öğrencileri teşvik etmek için sayısız kampanya yürütmesine ve iş garantili diye duyurular yapmasına rağmen her geçen gün eriyor.

Plansızlık, kalitesiz eğitim meslek lisesi mezunlarının istihdam edilme oranlarını düşürdü. Mezunların sadece yüzde 53’ü iş bulabildi.

Mustafa Kömüş''ün haberine göre, CHP Bilim Platformu’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel konuya ilişkin bir rapor hazırladı. Raporda “AKP iktidarı boyunca hamasete alet edilen ancak ciddi anlamda yatırım yapılmayan mesleki ve teknik liseler tercih edilmekten uzaklaşmış ve kapanan okul sayısında artış görülmüştür” denildi.

BAŞARISI HER GEÇEN GÜN DÜŞÜYOR

Raporda, son 6 yılda bin 887 mesleki ve teknik okulun kapandığı belirtilerek, “Bu kurumlarda eğitim gören öğrenci sayısı ise 432 bin azaldı. Bu Mesleki eğitimde çok ciddi bir stratejik planlama zafiyetinin egemen olduğunun göstergesidir” denildi.

Meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girişteki başarısının da ciddi biçimde düştüğü kaydedilen raporda şu bilgilere yer verildi: "2020 yılında, meslek lisesi çıkışlı yaklaşık 1,2 milyon öğrencimiz üniversite sınavına girmişken bu öğrencilerden sadece 102 bin öğrenci örgün bir lisans programına yerleşebilmiş. Önlisans ve açıköğretim programları ile birlikte bu oran ancak yüzde 30’u bulabilmekte. Yani sınava giren 850 bine yakın meslek lisesi çıkışlı öğrenci hiçbir yükseköğretim programına yerleşememiş. 2015 yılında mesleki ve teknik eğitimdeki gençlerin yüzde 45’i bir yükseköğretim kurumuna yerleşebiliyorken bu oranın 2020 yılında yüzde 30’lar seviyesine kadar düşmesi, meslek liselerinden mezun olan gençler için yükseköğretime geçişin giderek daha zorlaştığını ve yaşanan sorunların derinleştiğini göstermekte.”

CHP’li Açıkel’in raporunda dikkat çekilenler şöyle:

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki eğitimdeki başarısız tablo için 28 Şubat dönemini ve katsayı uygulamasını mazeret gösterdi.

Geçen 25 yılın 20 yılında AKP tek başına iktidardaydı. Dünya standartlarının gerisinde kalınmasının ve mesleki eğitimdeki gerilemenin temel nedeni AKP’nin mesleki eğitim ve vasıflı işgücü istihdamı arasındaki bağın kopmasına neden olan eğitim politikaları.

''Asrın Projesi’ olarak sunulan ancak bir iflas projesine dönüşen Fatih Projesi gibi, AKP iktidarının mesleki eğitim için bugüne kadar yaptığı tüm çalışmalar başarısızlıkla sonuçlandı. Fatih Projesi için harcanan en az 3,5 milyar TL’lik kaynak, mesleki eğitim ve meslek lisesi mezunlarının istihdamı için harcanabilirdi.
Son dört yılda mesleki ve teknik eğitim mezunu 1 milyon 900 binden fazla öğrencinin istihdam oranı sadece yüzde 53. Resmi verilere yansıyan krizin yarattığı rahatsızlığın farkında olan iktidar, ancak 20 yılın sonunda konunun önemini kısmen kavradı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar