Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

Meslek hastalıklarını üç gün içerisinde bildirmelisiniz

Merhaba Mehmet Akif Bey, iş yerimizdeki işçimiz meslek hastalığına yakalandı bu durumu SGK'ya işveren olarak biz mi bildirmek zorundayız? Rıza Cevher/İstanbul

Merhaba Rıza Bey, 5510 sayılı Kanunun 14(4) maddesi uyarınca, 4/1(a) ve 5'inci madde kapsamında bulunan sigortalısının meslek hastalığına tutulduğunu öğrenen veya bu durum kendisine bildirilen işverenin bu durumu, öğrendiği günden başlayarak üç iş günü içinde, iş kazası ve meslek hastalığı bildirgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirmek zorunda. Bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverenler için çalıştırdıkları işçi sayısına ve iş yerinin tehlike durumuna göre değişen idari para cezası uygulanmaktadır.

*

Meslek hastalıkları hastanesinde muayene olabilirsiniz

Bir hastalığın meslek hastalığı sayılması için ne gibi unsurları taşıması gerekmektedir. Kot taşlama işinde çalışıyorum. Durumumu riskli görüyorum. Ne yapmalıyım?

Bir hastalığın meslek hastalığı sayılabilmesi için; öncelikle sigortalı olunması, hastalık hâlinin yürütülen işin sonucu ortaya çıkması, hastalığın bedenen veya ruhen sonuçlarının ortaya çıkması, meslek hastalığının Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilmesi gerekmektedir. Kot taşlama işlerinde çalışanlar genellikle Silikozis hastalığına yakalanmaktadırlar. Herhangi bir hastalık şüpheniz var ise bulunduğunuz yerde meslek hastalıkları hastanesi var ise orada, yok ise devlet hastanelerinde muayene olmalısınız.

*

İş kazalarını kolluk birimlerine derhal bildirmelisiniz

Berber dükkânı sahibiyim. Yanımda çalışan işçi iş kazası geçirdi. Ne yapmalıyım?

İş kazası geçirilir geçirmez kazanın meydana geldiği yerdeki kolluk birimine derhal, Sosyal Güvenlik Kurumu'na ise kazadan sonraki ilk üç iş günü içerisinde bildirmelisiniz.

*

Hem aylık hem de gelir aylığı bağlanır

Babam meslek hastalığına yakalandı ve vefat etti. Babamdan dolayı ölüm aylığı ve geliri talebinde bulunursam hangisi bağlanır?

Hem aylık hem de gelir bağlanır. Yüksek olanın tamamı, düşük olanın ise yarısı hak sahibine ödenmektedir.

*

Çırak olarak çalışanlar kıdem tazminatı alamazlar

İş yerinde çırak olarak çalışmaktayım. Kıdem tazminatı alma hakkım var mıdır? Ahmet. B.

4857 Sayılı İş Kanunu'na tabi çalışan işçiler gerekli şartları taşımaları halinde kıdem tazminatına hak kazanabilirler. Çırak olarak çalışanların kıdem tazminatına hak kazanma gibi bir durumları söz konusu değildir.

*

Kadınlar maden işlerinde çalıştırılamazlar

Kadın işçilerin çalıştırılmasının kesinlikle yasak olduğu sektörler var mıdır? Varsa nelerdir?

Kadınlar maden ocakları, tünel inşaatı işleri, kanalizasyon işleri, kablo döşeme işleri ve su altında gerçekleştirilen işlerde çalıştırılamazlar.

*

Silinen BAĞ-KUR günlerinizi ihya edebilirsiniz

Ben 16.08.1966 doğumluyum, 1985 yılı SSK girişliyim, 858 gün prim günüm vardır. BAĞ-KUR'dan 7 yıl 3 ay günüm ve 15.000 TL borcum vardı. Yasa kapsamında borcum ve prim günlerim silindi. Emeklilik şartlarım nelerdir?

1985 yılı başlangıcınızı ay ve gün olarak belirtmediğinizden genel olarak cevaplayacağım sorunuzu. 23.05.1985 tarihine kadarsa başlangıcınız 25 yıl 48 yaş 5225 gün ile 24.05.1985 tarihi ve sonrasında ise başlangıcınız 25 yıl 49 yaş 5600 gün ile 4/a'dan emekli olabilirsiniz. Ancak silinen BAĞ-KUR günlerinizi ihya ederseniz yani borçlanırsanız, askerlik borcunuzu ve BAĞ-KUR'dan sonra 3,5 yıl (1260 gün) 4/a'ya prim ödemeniz halinde emekli olursunuz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları