Merkez Bankası'nın KKM hamlesine Ümit Özlale'den yorum: 'Erdoğan'a çaktırmadan faiz artırma'

Merkez Bankası'nın KKM hamlesine Ümit Özlale'den yorum: 'Erdoğan'a çaktırmadan faiz artırma'
Merkez Bankası'nın son aldığı KKM ve zorunlu karşılık oranları kararkarının piyasalardaki etkisinin nasıl olacağı merak edilirken ekonomist ve İYİ Parti İzmir Milletvekili Prof. Dr. Ümit Özlale'den dikkat çeken bir yorum geldi. Özlale, yeni ekonomi hamlesini "Cumhurbaşkanı'na çaktırmadan faizleri artırma" olarak yorumladı.

Merkez Bankası, yeni aldığı kararla Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının Türk Lirasına dönüştürülmesi için 31 Aralık 2023 tarihine kadar geçerli olacak yeni şartları duyurdu.

Merkez Bankası, konu kapsamında KKM hesaplarında yenileme işlemleri ve TL payına göre menkul kıymet tesisiyle ilgili yeni düzenlemelerde de bulundu.

Banka ayrıca KKM yanında 1 aya kadar vadeli yabancı para mevduatlarında da zorunlu karşılık oranını 4 puan artırarak yüzde 29'a çıkardı.

ÜMİT ÖZLALE'DEN MERKEZ BANKASI YORUMU

Ümit Özlale,Merkez Bankası'nın yeni ekonomi hamlesi hakkında dikkat çeken bir açıklamada bulundu.

Özlale'nin sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeler yer aldı:

"Yeni alınan KKM kararları üzerine:

Ekonomi yönetimi KKM’den çıkışta ilk adımı attı. İlk olarak çok yüklü bir maliyete yol açan TL’den KKM’ye dönmüş hesaplara ağırlık veriliyor. Peki bu kararın olası sonuçları ne olacak?

1- Mevduat faizleri yükselecek. Peki, ne kadar yükselecek? İşte orada ticari kredilerin üzerindeki faiz sınırlaması önemli. Eğer bu sınırlama kalkmazsa, bankaların önereceği mevduat faizleri de sanıldığı kadar yüksek olmayacak.

2- Aslında burada bir açmaz da var: Eğer ticari kredi faizlerinin üzerindeki sınırlama kalkmazsa, bankalar yüksek mevduat faizi öneremeyecek, KKM sahibi de dövizi daha fazla talep edecek ve kur üzerinde bir baskı oluşacak. Sınırlama kalkarsa, ticari kredi faizleri yükselecek ve krediyle dönen şirketler önemli bir maliyetle karşılaşacak.

3- DTH üzerindeki ZK artırılmış olsa da her koşulda dövize (özellikle de hard currency) olan talep artacak.

4- Bu kararlarla bankalar devlet tahvillerine yönelecekleri için tahvil fiyatları artacak, faizleri düşecek. Tahvil faizlerindeki düşme ise sınırlı olur.

5- Şunu da not etmek gerekiyor: Ekonomi yönetimi bu kararlarla “Cumhurbaşkanı'na çaktırmadan faizleri artırma” yaklaşımına devam ediyor. Faizleri Merkez Bankası politika faizinden ibaret sayan Cumhurbaşkanı'nı kızdırmadan enflasyonun çok altında seyreden ve sürdürülebilir olmayan faizleri normalleştiriyor."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar