Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olacak? Yüzde 25 iddiasına çarpıcı yorum

Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olacak? Yüzde 25 iddiasına çarpıcı yorum
Merkez Bankası'nın haziran ayı toplantısında politika faizini yüzde 25'lere çıkaracağı iddiasıyla ilgili Ekonomist Tunç Şatıroğlu'ndan çarpıcı bir yorum geldi.

Selahattin Demirel / Günboyu

Seçimlerin ardından yeni kabinenin belli olmasıyla Hazine ve Maliye Bakanı görevine Mehmet Şimşek getirildi. Merkez Bankası'nın yeni başkanı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atama kararıyla Hafize Gaye Erkan oldu.

Erdoğan'ın politika faizinin artırılmasına sıcak bakmadığı bilinirken yeni Bakan Mehmet Şimşek'in "Türkiye'nin rasyonel zemine dönmekten başka çaresi kalmamıştır." ifadesi en azından yerel seçimlere kadar ekonomi kurallarının uygulanacağı izlenimini ortaya çıkardı.

MERKEZ BANKASI'NIN POLİTİKA FAİZİ KARARI NE OLACAK?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı takvimine göre bu ayki politika faizi kararı 22 Haziran 2023 Perşembe günü belli olacak.

Politika faizinin yüzde 25'lere çıkarılacağı iddiası ortaya atılırken Ekonomist Tunç Şatıroğlu'ndan konuyla ilgili çarpıcı bir yorum geldi.

FAİZ YÜZDE 25 OLURSA NE OLUR?

Şatıroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Politika faizi yüzde 25 olursa ne olur?" sorusunu yanıtladı.

Şatıroğlu, konu hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Üzerinde çok tartışma olan TÜİK enflasyonu dikkate alınarak oluşturulan TCMB piyasa katılımcıları anketine göre 12 ay sonra enflasyon beklentisi yüzde 29,84. Yani negatif reel faiz verilmeye devam edilir. Anket sonucuna göre bile en az 30 olması gerekiyor. Ayrıca geçmişte anket sonuçlarının da gerçekleşenlere göre çok saptığı görülmüştür. 40 altında bir politika faizinin kalıcı bir etkisi olmasını beklemem. Geçici olarak bir etkisi olabilir. Soğuk kanlı olup bekleyip görmek lazım. Bakalım ne kadar yapabiliyorlar, ne kadar ciddiler."

tr.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar