Merkez Bankası'ndan sanayicilere sert yanıt sonrası gözler dolar kuruna çevrildi

Merkez Bankası'ndan sanayicilere sert yanıt sonrası gözler dolar kuruna çevrildi
Hükümetin 'faiz haram' söylemiyle aldığı ve ekonomik gerçeklerle bağdaşmayan kararlar dolar kurunu uçururken, aynı zamanda piyasa faizlerini de yukarı çekti. Yaşanan bu gerçeği katıldığı bir toplantıda Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun yüzüne karşı söyleyen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan'a yanıt gecikmedi. Kavcıoğlu'nun yanıtı sonrası gözler pazartesi günü açılacak piyasa ve dolar kuruna çevrildi.

BU SÖZLER SONRASI PAZARTESİ BEKLENİYOR! GÖZLER ŞİMDİ DOLARDA...

Hükümetin ekonomi yönetiminde attığı yanlış adımlar birbirini izlerken, faizi düşürmek isteyen hükümete en sert yanıt İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan''dan geldi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi temmuz ayı olağan toplantısı Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun da katılımıyla gerçekleşti. Bu toplantıda sözü alan Erdal Bahçıvan, sözlerini direkt olarak ekonomi yönetimine yönelterek, ''''Ekonomik güven ve küresel gerçeklerle uyum sağlamayan birtakım adımlar kısa vadede yüksek faize dönük bazı çözümler getirse dahi oluşturdukları güven kırılganlıkları, beklentilerdeki bozulmanın etkisiyle hem finansal kaynaklara erişimi zorlaştırmakta hem de maliyetleri arttırmaktadır'''' ifadelerini kullandı.

“BU KADAR ŞİKÂYETİ ANLAMIYORUM”

Kredi faiz oranlarının yüksekliğinden sanayicilerin sorularını yanıtlayan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun ise şu sözleri dikkat çekti:

“Bu kadar krediden şikâyet edilmesini ciddi şekilde konuşmamız gerekiyor. Uzun süredir Eximbank kredileri sıfır faizli. Faiz artışlarına rağmen aşağı yukarı herkes sıfır faizle kredi kullandı ve döviz aldılar. Bunları konuşacağız.

İhracatçımız Merkez Bankası’nı eleştirmek yerine bankalara gidecek, bu kaynağı alacak. Kaynağı Merkez Bankası olan para orada duruyor. Alma hakkı da sizin.

Yüzde 12 ile ihracatçı şu an bir yıl vadeli ihracat kredisini tüm bankalardan ve Eximbank’tan kullanabilir. Kim kullanamazsa ben takipçisi olacağım. Bu kadar şikayeti anlamıyorum. Gideceksiniz, alacaksınız.

Merkez bankası kaynaklı 3 ay yüzde 10 ile para veriyoruz. 3 ay yüzde 10 ile kullan, dövizi alma, 3 ay sonra döviz al. Yüzde 10 ile sadece kur korumaya yatırsan, yolunu da söyleyeyim size, 7 puan fazla faiz getirirsiniz hiçbir şey yapmadan. Ancak döviz hastalığı var. Herkes döviz alma yolunda. Kimse dövizi bozmuyor.”

GÖZLER DOLARDA

Sözcü Gazetesi''nin aktardığı bu gelişme sonrası tüm gözler ise pazartesi günü dolar kurunda yaşanacak hareketliliğe çevrildi. 18 lira sınırına dayanan dolar kurunun yaşanan bu gelişme sonrası nasıl tepki vereceği merak edilirken, Merkez Bankası tarafından pek çok döviz mevduatı olan firmaya ''dolar satın'' baskısı yapıldığı uzunca bir süredir iddia ediliyor.

Sözcü''nün ilgili haberi: https://www.sozcu.com.tr/2022/finans/merkez-bankasi-baskani-ile-sanayiciler-arasinda-atisma-ucuz-kredilerle-doviz-aliyorsunuz-7277743/

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar