Merkez Bankası, aylık enflasyon raporunu yayımladı: Sorun yine tedarik sorunları

Merkez Bankası, aylık enflasyon raporunu yayımladı: Sorun yine tedarik sorunları
Yaptığı zamansız faiz indirim kararları ile döviz ve enflasyon atağına neden olan Merkez Bankası, nisan ayına ilişkin son enflasyon raporunu yayımladı. Raporda enflasyondaki önlemeyen artış için emtia piyasasındaki yükseliş ve tedarik sorunlarına dikkat çekildi.

MERKEZ BANKASI, ENFLASYONUN NEDEN %70 OLDUĞUNU AÇIKLADI!

Merkez Bankası (TCMB), ‘nisan ayı fiyat gelişmeleri’ raporunu yayımladı. Tüketici fiyatlarının nisanda aylık yüzde 7,25, yıllık yüzde 69,97 oranında arttığını hatırlatan TCMB, “Uluslararası emtia fiyatları ile tedarik sorunları tüketici fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam etmiştir” dedi ve sorunun ‘dış kaynaklı’ olduğunu öne sürmüş oldu.

SEBZE FİYATLARINDAKİ ARTIŞ RAPORA YANSIDI

Bu dönemde, tüketici yıllık enflasyonundaki artış alt gruplar geneline yayılırken bu gelişmeye en belirgin katkının başta gıda olmak üzere enerji ve hizmet gruplarından geldiğini belirten TCMB, “Gıda grubunda yıllık enflasyondaki yükseliş alt kalemler genelinde devam etmiş, bir önceki ay yataya yakın seyreden taze meyve ve sebze fiyatları bu dönemde yüksek artış sergilemiştir” ifadelerini kullandı. .

Enerji enflasyonunun, doğalgaz ve şebeke suyu gibi yönetilen/yönlendirilen kalemlerdeki gelişmeler öncülüğünde önemli ölçüde artış kaydettiğine işaret eden TCMB, “Bu dönemde, hizmet grubunda yıllık enflasyon alt gruplar genelinde artmış, enerji ve gıda fiyatlarındaki görünüme paralel olarak ulaştırma ve lokanta-otel öne çıkan gruplar olmaya devam etmiştir” dedi.

KDV İNDİRİMİNİ HATIRLATTI

Temel mal grubunda yıllık enflasyonun dayanıklı mallarda yükselirken diğer alt gruplarda gerilediğini aktaran TCMB, şu ifadeleri kullandı:

“Belirli ürünlere uygulanan KDV indiriminin fiyatlara yansıdığı gözlenmiş, bu gelişme diğer temel mal grubunda fiyatları olumlu etkilemiştir. Uluslararası emtia fiyatlarında devam eden yüksek seyir, yurt içi enerji fiyatlarındaki artışlar ve tedarik zincirlerindeki aksamalar neticesinde üretici fiyatlarındaki yükseliş sürmüştür. Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonları artmaya devam etmiştir.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar