Merkez Bankası'ndan bomba Kur Korumalı Mevduat kararı: Bu hamle borsaya mı yarayacak

Merkez Bankası'ndan bomba Kur Korumalı Mevduat kararı: Bu hamle borsaya mı yarayacak
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 6 aya kadar vadeli Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 15’ten yüzde 25’e yükseltilirken, bu hamlenin borsaya yarayıp yaramayacağı tartışılıyor.

DENİZ DALLI-GÜNBOYU

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Kur Korumalı Mevduatların zorunlu karşılık oranı vadeye göre farklılaştırılırken, KKM'nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 10 puan artırılarak yüzde 25’e yükseltildi.

borsa-neden-dusuyor-borsa-689-2.jpg

TL vadeli mevduata geçişi teşvik eden bir adım olarak, 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli Kur Korumalı Mevduatlar için zorunlu karşılık oranı yüzde 25'e çıkarıldı. 1 yıla kadar vadeli ve 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5 olarak belirlendi.

ucretsiz-borsa-egitimi.jpg

MÜŞTERİ ALTERNATİFE YÖNELECEK

Merkez Bankası'nın yeni kararını değerlendiren borsa piyasası uzmanı Zeynep Aktaş, "Bu karar bankaların müşterilerinin kur korumalı hesaplarını sınırlandırmasına yol açacaktır" dedi.

Kararı değerlendiren Aktaş'ın açıklaması şöyle:

"Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 15’ten yüzde 25’e yükseltildi.

Daha önce kur korumalı hesaplarda zorunlu karşılık tesis etme yükümlülüğü tüm vadeler için yüzde 15'ti.

Bu karar bankaların müşterilerinin kur korumalı hesaplarını sınırlandırmasına yol açacaktır. Bankalar müşterilerini mevduat hesaplarına yönlendirecek. Mevduat faizini beğenmeyen müşteriler alternatif seçenekleri değerlendireceklerdir. Bunlardan biri de borsa.

Öte yandan banka hisselerine etkisi izlenecek."

aktasz.jpg

64fd5203ae0a8f1040e9489f.webp

borsa.webp

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar