Merkez Bankası resmen açıkladı: İşte 2 gün sonra görülecek dolar kuru

Merkez Bankası resmen açıkladı: İşte 2 gün sonra görülecek dolar kuru
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), her ay kamuoyu ile paylaştığı "Piyasa Beklenti Anketi" raporunun Mayıs ekini açıkladı. 39 katılımcının yanıtlarıyla hazırlanan raporda mayıs sonu ve 2023 bitiminde görülmesi beklenen dolar kuru duyuruldu.

Umut Can Halavart / Günboyu

Haziran itibariyle başlanan seçim ekonomisi, 28 Mayıs'ta yapılan ikinci tur seçimleriyle resmen sona erdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), aylardır döviz talebi yaratacak işlemlere kısıtlama getirirken, arka kapı müdahaleleri ile dolar/TL paritesinin sert yükselişini engellemeye çalıştı. Buna karşın seçimlerden önce yatırımcılar ve vatandaşlar, gelecek aylarda yaşanması beklenen muhtemel bir döviz krizine karşı harekete geçerek haftalardır döviz bürolarına akın ederken, piyasaların merakla beklediği Merkez Bankası raporu kamuoyuna duyuruldu.

Son aylarda TCMB'nin gösterge kuru ile piyasa kuru arasındaki makasın yüzde 5'i aşması sonrası alarma geçen piyasalar, gelecek haftalarda iki kur arasında yeni bir dengenin oluşmasını beklemekte. Son yıllarda para yönetimininde AKP güdümünde kararlara imza atmakla eleştirilen Merkez Bankası, ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere gelişmiş tüm ülkelerde faiz artırımlarına yönelik politikalar devam ederken, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın ''Ekonomide Türkiye Modeli'' olarak tanıttığı ve ''Faiz Sebep Enflasyon Sonuçtur'' teorisini temel alan politikalar, TCMB''nin kararlarına rehberlik etmeye devam ediyor.

DOLAR KURU 2 GÜN SONRA BU SEVİYEYE ÇIKACAK

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 26 finansal sektör, 4 reel sektör ve 9 profesyonel isimlerden oluşan toplam 39 kişilik katılımcıların cevaplarıyla hazırlanan 'Piyasa Katılımcıları Anketi' Mayıs sayısı ile kamuoyuna sunuldu.

Katılımcılara yöneltilen "Bankalararası döviz piyasası ABD Dolar kuru beklentiniz nedir?" sorusuna verilen yanıtlar ile ay sonu ve yıl sonu beklenen dolar kuru ortaya çıkarken, katılımcılar Mayıs ayı sonunda dolar/TL paritesi için 19,83, 2023 yılının sonu itibariyle ise 24.61 TL seviyelerinde tahminde bulundu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar