Merkez Bankası resmen açıkladı: İşte 14 gün sonra görülecek dolar kuru

Merkez Bankası resmen açıkladı: İşte 14 gün sonra görülecek dolar kuru
22 Haziran'da yapacağı PPK toplantısı ile yıllar sonra ilk kez faiz artırımına gitmesi beklenen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekonomi piyasalarında söz sahibi aktörlerle gerçekleştirdiği 'Piyasa Katılımcıları Anketi' raporunu yayınladı. Raporda Haziran ayının sonu ve 2023 sonu için dolar kuru tahminleri yer aldı.

Mehmet Akif Erdem / Günboyu

Türk lirasının uluslararası değerini korumakla görevli TCMB, yıllardır bağımsız hareket etmek yerine AKP'nin güdümünde bir para politikası yönetmekle suçlanırken, 14 ve 28 Mayıs tarihli seçimlerin ardından Erdoğan, ekonomi yönetiminde de büyük bir değişikliğe giderek Hazine ve Maliye Bakanı olarak Mehmet Şimşek'i göreve getirdi.

GÖZLER 22 HAZİRAN'DA VERİLECEK KARARA ÇEVRİLDİ

Şimşek'in arzusuyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın başına Hafize Gaye Erkan getirilirken, ekonomi piyasalarında beklenti ortadoks politikalara dönüleceği ve ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından faiz artırım kararı çıkacağı yönünde gerçekleşti.

Dolar kurunun yaz aylarından itibaren yatay bir seyir izlemesinin ardından seçim sonrasında yaşanan sert yükseliş, dövizin üzerindeki baskının gevşetildiği şeklinde değerlendirilirken, yatırımcılara yol göstermeyi hedefleyen TCMB, her ay yayınladığı 'Piyasa Katılımcıları Anketi' raporunun haziran sayısını kamuoyu ile paylaştı.

Raporda 26'sı finansal sektör olmak üzere 8 profesyonel ve 4 reel sektörden katılımcıya yer verilirken, toplamda 38 kişiyi bulan katılımcıların cevaplarıyla haziran ayı ve yıl sonunda görülmesi beklenen dolar/TL paritesi ortaya çıktı.

KATILIMCILARIN FAİZ BEKLENTİSİ 17.5 OLDU

Bir önceki raporda yüzde 8.5'luk faiz oranının değişmeyeceği konusunda tahminde bulunan katılımcılar, 22 Haziran tarihli toplantıda ise faizlerin 17.5'a yükseltileceğini belirtti.

Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 9,21 iken, bu anket döneminde yüzde 18,13 oldu. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 8,50 iken, bu anket döneminde yüzde 17,56 olarak gerçekleşti.

14 GÜN SONRA GÖRÜLECEK DOLAR KURU AÇIKLANDI

"Bankalararası döviz piyasası dolar kuru beklentiniz nedir?" sorusuna yanıt veren katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 23,09 TL iken, bu anket döneminde 26,18 TL oldu.

Ayrıca anket katılımcıları, 12 ay sonra görülecek döviz kuru beklentisi içinse bir önceki anket döneminde 24,61 TL tahmininde bulunurken, bu anket döneminde 28,99 TL tahmininde bulundu.

Haziran ayının sonuna yönelik de tahminlerini açıklayan uzman isimler, 14 gün sonra görülmesi beklenen dolar kuru için 23,9200 tahmininde bulundu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar