Merkez Bankası harekete geçti: Para gönderme sistemi tamamen değişiyor

Merkez Bankası harekete geçti: Para gönderme sistemi tamamen değişiyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son dönemde art arda aldığı ekonomiyi düzenleyici kararlara bir yenisini ekledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından alınan kararlar arasında, bankaların Türk Lirası mevduat faizleri ile müşterilerin para transferleri süreçlerinde yeni düzenlemeler yer alıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sektöründe TL likiditesini sıkılaştıracak yeni adımların atılacağını duyurdu. Yapılan açıklamada, alınan kararların gün içi likiditeye odaklanması sebebiyle mevduat faizlerini doğrudan etkilemeyeceği ancak EFT kanalıyla gerçekleştirilen para transfer süreçlerinde bazı değişikliklerin olması bekleniyor.

kredi2.jpg

YENİ DÖNEM BAŞLADI

TCMB, 21 Aralık 2021 tarihinde başlatılan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını tasfiye etme sürecine yaz aylarında başladı. Havuzdaki fonları azaltmak için bir dizi zorunlu karşılık adımı uyguladı. Bu kararlar, piyasalardaki likidite dengesini etkileyerek dolaylı olarak bankaların TL mevduat faizlerinde dalgalanmalara sebep oldu.

Bugün açıklanan zorunlu karşılık adımlarında yapılan değişiklikler, gün içi likidite miktarıyla sınırlı kaldı. Bu durum, önceki aylarda alınan kararlardan farklılık gösteriyor. Geçmişte, piyasalardaki fazla likiditenin büyük bir kısmı Merkez Bankası'na çekilmiş, bu da net fonlama işlemlerinin tekrarlanmasına ve sonuç olarak BIST reponun politika faizinin altına düşmesine yol açmıştı. Ancak bu kez, alınan kararın etkisi mevduat faizlerinde değil, bankalararası para transfer uygulamalarında olacak.

kredi8.jpg

BANKALARARASI PARA TRANSFER SÜREÇLERİ YAVAŞLAYACAK

Alınan karar, özellikle 31 Mart seçimleri öncesi piyasalardaki aşırı hareketliliği kontrol altına almayı hedefliyor. Bu kapsamda, öncelikle 1 Ocak 2021'de başlatılan ve farklı banka müşterilerinin birbirlerine 7 gün 24 saat para transferi yapabildiği FAST sistemi dışındaki EFT ile yapılan para transfer işlemlerinde sürelerde değişiklik yapılacak.

Yılın başında 20 bin TL'den 50 bin TL'ye yükseltilen FAST transfer limitini aşan para gönderim işlemleri, EFT kanalı aracılığıyla gerçekleştirilebiliyor. FAST ile yapılan transferler saniyeler içinde tamamlanırken, EFT işlemlerinde bu süre birkaç dakikaya kadar uzayabiliyordu.

kredi10.webp

Ancak bugün alınan kararla birlikte, 50 bin lirayı aşan para transferlerinde ödemenin karşı tarafa ulaşma süresi yaklaşık 2 ila 3 kat artacak. Dolayısıyla, büyük miktarlarda yapılan ödemelerde paranın hesabınızdan kesilmesine rağmen karşı tarafa hemen iletilememesi durumunda paniğe kapılmadan birkaç dakika beklemeniz gerekecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar