Merkez bankası faizi 9 puan arttırdı!

Merkez bankası faizi 9 puan arttırdı!
TL mevduat oranlarında gerileme Merkez Bankası’nın Haziran Para Politikası Kurulu kararından bu yana düşüş eğiliminde. Ortalama verilere göre 21 Temmuz itibariyle yüzde 30 seviyesine inen 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizleri bankacılık sektörü kaynaklarına göre bu hafta başında yüzde 25’in altını gördü.

Merkez Bankası Haziran ve Temmuz ayı Para Politikası Kurulu toplantılarında 900 baz puanlık artışlarla politika faizini yüzde 8,5’ten yüzde 17,5’e yükseltti. Haziran PPK’sı öncesinde ağır regülasyonlar nedeniyle yüzde 37’leri aşan TL mevduat faizleri ise sadeleştirme adımları sonrasında gerileme trendine girdi. Politika faizinin 900 baz puan arttığı son iki toplantıda TL mevduat faizleri ise 1300 baz puan düştü, bu hafta başı itibariyle TL mevduat faizleri bazı özel bankalarda yüzde 24’e geriledi. Buna karşılık kredi faizleri ise yükselişte. Haziran PPK’sı öncesinde yüzde 41,7 seviyesinde olan ihtiyaç kredi faizleri yüzde 48, yüzde 14,4 seviyesinde olan TL ticari kredi faizleri ise yüzde 24,8 seviyelerine çıktı.

Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan Enflasyon Raporu sunumunda da haziran PPK toplantısı öncesinde para politikası etkinliğini güçlendirilmesine ilişkin belirledikleri iki önemli başlıktan birinin piyasa faizleri ile politika faizi arasındaki farkın azaltılması olduğunu kaydetti. (Ekonomim)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar