Merkez Bankası eski başekonomisti Hakan Kara uyardı: "Yalnızca faiz artırmak hiçbir şeyi çözmez"

Merkez Bankası eski başekonomisti Hakan Kara uyardı: "Yalnızca faiz artırmak hiçbir şeyi çözmez"
Eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başekonomisti Hakan Kara, 28 Mayıs seçimlerinin ardından göreve gelen yeni ekonomi yönetiminin 22 Haziran'da yapılacak PPK toplantısında faiz artırmasına işaret ederek "Tek başına faiz artırmak hiçbir işe yaramaz" uyarısında bulundu. Kara, ekonomide yanlış yol haritası içinse Arjantin'i örnek gösterdi.

Türkiye'de 28 Mayıs'ta sona eren seçim maratonunun ardından ekonomi yönetiminde iki önemli değişiklik yaşandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Mehmet Şimşek atanırken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı'na Hafize Gaye Erkan getirildi. Bu değişiklikler, yıllardır süregelen enflasyonla mücadelede "rasyonel" politikaların benimseneceği şeklinde yorumlandı.

Para Politikası Kurulu'nun (PPK) yeni Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında 22 Haziran tarihinde toplanacak. Uzmanlar, yıllar sonra Merkez Bankası'nın faiz artıracağı konusunda hemfikir. PPK toplantısı öncesinde Merkez Bankası'nın eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya hesabından Arjantin'i örnek göstererek, faiz artırmanın tek başına enflasyonla mücadele için yeterli olmayabileceği konusunda uyarıda bulundu. Kara, paylaştığı grafikte, 2021 yılından bu yana faizlerin sürekli artırıldığı Arjantin'de enflasyonun aynı oranda yükseldiğini gösterdi.

MESELE FAİZDEN İBARET DEĞİL

Kara, "Arjantin, sürekli faiz artırıyor ancak yapısal sorunlarını çözemediği için enflasyonu kontrol altına alamıyor." ifadesini kullanarak, "Belki faiz yeterince artırılmıyor, tam olarak bilemeyiz, ancak yeni ekonomi yönetiminin bu durumu yakından incelemesinde fayda var." diyerek Bakan Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'a "konunun sadece faizden ibaret olmadığı" uyarısında bulundu.

twit33.jpg

Ekonomistler, 22 Haziran'daki toplantıda yüzde 25'lik bir faiz artışı beklentisinde birleşiyor.

Bu değişiklikler, Türkiye'nin ekonomik yönetiminde yeni bir döneme işaret ediyor. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine atanmasıyla birlikte, ekonomi politikalarında daha rasyonel ve etkili bir yaklaşım benimsenmesi bekleniyor. Ayrıca, Erkan'ın TCMB Başkanı olarak atanmasıyla birlikte, Merkez Bankası'nın bağımsızlığının korunacağı ve enflasyonla mücadelede daha etkili adımlar atılacağı umuluyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar