Mercedes arabalarda yeni bir çağ! ChatGPT destekli sesli asistan geliyor!

Mercedes arabalarda yeni bir çağ! ChatGPT destekli sesli asistan geliyor!
Üretken yapay zekanın ünlü sohbet robotu ChatGPT yakında yola çıkıyor. Mercedes-Benz bugün, ABD’deki sürücülerin firmanın bazı lüks segmentteki araçlarında ChatGPT’yi kullanabileceklerini duyurdu.

Ünlü Alman otomobil üreticisi, ChatGPT kullanımını yarından itibaren üç aylık bir deneme programı kapsamında başlatıyor. Mercedes-Benz, ChatGPT’nin şirketin kendi “MBUX” sistemine sahip 900 bin araçla uyumlu olduğunu açıkladı.

Sürücüler ChatGPT’yi araçlarına sesli komutla ya da bir Mercedes uygulaması üzerinden indirebilecek. Deneme programı boyunca Mercedes sürücülerin teknolojiyi nasıl kullandığını görecek.

Mercedes, ChatGPT’nin araç sistemindeki yanıtları daha doğal hale getireceğini söyledi. Sürücüler, ChatGPT’ye navigasyon bilgilerinin yanısıra akşam yemeğinde ne pişirebilecekleri gibi konularda danışabilecek. Otomobil üreticisi, daha önce de sürücülerin ve yolcuların koltuk ısıtıcılarını açmak gibi bir dizi talebi sesli olarak iletmelerine izin veriyordu.

MERCEDES MICROSOFT İLE İŞ ANLAŞMASI SAĞLIYOR

Mercedes’in ChatGPT adımı, Microsoft ile de ayrı bir iş anlaşması getirdi. Microsoft, otomobil üreticisine bulut sistemi Azure üzerinden popüler sohbet robotunun bir sürümünü sağlayacak.

Microsoft’un rakibi Amazon, uzun zamandır sesli asistanı Alexa’yı arabalara kurmak için çalışıyor. Microsoft ise bunu ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI firmasına yaptığı yatırımla başarmış oluyor.

Mercedes yayınladığı basın açıklamasında, sürücülerin yalnızca “Hey Mercedes” komutuyla yetinmeyip arabalarıyla sohbet edebileceklerini söyledi.

Microsoft’un bugün yayınladığı blog gönderisine göre, sürücüler ChatGPT’ye standart komutların dışında karmaşık sorular sorabilecek ve karşılıklı sohbet edebilecek. Microsoft, ChatGPT’nin sürücülere standart sesli asistanlık hizmeti dışında interaktif bir deneyim sağlayacağını kaydetti.

Microsoft ayrı bir blog gönderisinde ise, eklentiler olarak bilinen güncellemelerle bir gün sürücülerin restoranda yer ayırtma veya sinema bileti satın alma gibi işlerini direksiyon başından halledebileceklerini bildirdi. Şirket, üç aylık deneme elde edilen bulguların Mercedes'in bu tür yapay zekayı diğer ülkelere ve diğer dillere ekleme planlarını şekillendireceğini söyledi. Microsoft ayrıca, ses verisinin anonim hale getirilerek ve analiz edilerek Mercedes bulutunda saklanacağını açıkladı.

Mercedes’in rakibi Amerikalı araç üreticisi General Motors da Mart ayında Microsoft ile işbirliği kapsamında ChatGPT’yi araçlarında kullanma yollarını incelediklerini duyurmuştu. Şirket, adını daha açıklamadığı sesli asistanın garaj kapısı açma veya sürücünün planlama takvimini sisteme entegre ederek hatırlatma gibi özelliklere sahip olacağını söylemişti. Sesli asistanın ne zaman kamuoyuna tanıtılacağı ise henüz bilinmiyor.(Reuters)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar