Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Alanur ÖZALP

Alanur ÖZALP

PSİKOLOG GÖZÜYLE

Menopoz dönemi

Kadınların hayatında kaygıya dönüşen en önemli korkulardan biri menopoza girme korkusudur.  Kadınlar  menopoz dönemine girdiklerinde yalnız üretkenliklerinin değil çekiciliklerinin ve cinsel cazibelerinin de kaybolacağından korkarlar. Menopoz kadının üretkenliğinin sona ermesi  fakat cinsel hayatının sona ermemesi olarak düşünülmelidir. Çocuk sahibi bazı kadınlar için bu dönem bir kurtuluş yoludur. Yeniden gebe kalmak korkusu ya da gebeliği önleyici yollara başvurma zorunluluğu ortadan kalkar. Çocuk sahibi olmamış kadınlar için ise bu dönem daha zor olabilir. Böyle bir kadın son şansını da kaybettiğini ve artık anne olamayacağını bildiği için mutsuz olur. Menopoz yaşı kadının ruhsal ve genetik yapısına bağlı olarak değişebilir. Menopoz dönemi adet görmenin tamamen kesilmesiyle başlar. Bu dönemin yol açtığı rahatsızlıkların çoğu sinirlilik, aşırı duygusallık, baş ağrıları, uykusuzluk, dikkatini toplayamama, korku ve bunalımlar gibi ruhsal nedenlidir.

Menopoz döneminde seks hayatı bitmez. Sadece kadında ortaya çıkan hormon dengesizlikleri ve ruhsal değişmeler sonucu bazı kadınlar kendini seks hayatından izole etmek yoluna gidebilir. Bu yanlış bir tutumdur. Yapılan bilimsel araştırmalar bu tutumun değiştirilmesini savunmaktadırlar yani kadın kendisini daha çirkinleşmiş hissedebilir. Bu konuda kendine bakması, özen göstermesi ve eşiyle cinsel ilişkiye mutlaka girmesi uygun olacaktır. Artık doğum kontrol korkusu da olmadığı için daha sık ve daha rahat cinsel ilişkiye girmelidir.

Bu dönemde bazı kadınların ise cinsel isteklerinin arttığı görülür. Eşleri yaşlarını bahane ederek onları ayıplamadan, eleştirmeden cinselliği doğal bir ihtiyaç olarak görüp, cinsel ilişkiye devam etmelidir.

Menopoz döneminde tüm kadınlarda olan kuruluğu ortadan kaldırmak gerekmektedir. Kadın evliyse eşiyle cinsel ilişkiye mutlaka girmeli, evli değilse erkekte olduğu gibi mastürbasyonu rahatlıkla cinsel tatminde, suçluluk duygusu hissetmeden kullanabilmelidir.

MENOPOZ

Menopoz adı verilen dönemde kadınların psikolojik sıkıntılar geçirdiği düşünülür ve de bu döneme gireceği yaşlara yaklaştıkça, kendisini büyük bir korku ve panik içine sokar. Yaptığı olumsuz bir davranış veya sinirli bir tavır karşısında bu durumu eşi, çocukları ve yakınları tarafından "anneniz menopozda" biçiminde değerlendirilir. Bütün bu konuşmalar, tavırlar kadını artık menopozu bekler hale getirir. Kadının hayatında, normal seyrinde gitmeyen pek çok şey menopoza bağlanarak açıklanılmaya başlanır. Bu durumun kendisi, kadına hayatı zindan etmeye yeter de, artar bile. Menopoz yaşı olarak 45-55 yaş dilimini belirlemiş olan bilim adamları yapılan pek çok bilimsel çalışmanın verilerine dayanarak kadınlara bir müjde vermektedirler. Menopoz döneminde kadınlar mutlaka sorunlu hale gelecek, sinirleri bozulacak  gibi bir görüş doğru değildir. Menopoz dönemi sorunlarla geçmeyebilir. Sorun zaten varsa bu dönemde de devam edecektir. Bilim adamlarının uzun süreli ve fazla sayıda kişi ile yaptıkları izleme araştırmaları da bu sonucu açık olarak göstermektedir.

Menopoz Konusunda Bilinmesi Gerekenler

Menopoz 43 ile 52 yaşlar arasında geçirilen kadınlar için kendine özgü bir dönemdir. Menopoz bir hastalık değildir. Menopoza giren kadında hormonsal bir dizi değişiklik olur. Bu dönemde kadın adetten kesilir. Bu kesilme kadında hormon değişimleriyle ilgilidir. Bu dönem korkulmaması gereken bir dönemdir. Hatta bu dönemde hem hamile kalma korkusu yaşamadan cinsel ilişki söz konusu olduğu için hem de artık kadın bu konuda tecrübeli olduğu için bu dönem kadınının rahat, mutlu, kendine güvenli, huzurlu geçireceği bir dönem olmalıdır. Menopoz dönemine giren kadınları ürküten konulardan bir tanesi üretkenliğini kaybetmiş olmaktır. Bu konu hem çocuğu olan hem de hiç çocuğu olmayan hanımları bir sıkıntı içine sokar. Özellikle hiç çocuk sahibi olmayan hanımlar bu dönemi daha sıkıntılı geçirirler. Bu çok normaldir. Bu dönemde hormon değişikliklerinden dolayı fizyolojik olaylar ortaya çıkar. Bu döneme has özellikler olarak terleme, yüzde kızarma, iç sıkıntısı, huzursuzluk, yorgunluk, uyku problemleri görülür. Bu dönemde bazı hanımlarda cinsel istekte artma, bazılarında ise azalma görülebilir. Bu dönemde psikolojik olarak bakıldığında, eğer düzgün ve de düzenli bir yaşamı olan bir hanım bu dönemi çok zorlanmadan geçirir. Ama menopoz dönemine kadar, çocuklar duymasın üzülmesin diye evlilik yaşamını iterek götürmüş olan bir hanım bu dönemde zorlanacaktır.

Bu dönem de ergenlik dönemi gibi doğal ve gelip geçen bir dönemdir. Bazen 48 yaş civarında menopoza girilebilir. Bazen de 50 civarında girilir. Tüm bu tarihlerde soyaçekim etkili olmaktadır. Bu dönemde kocalara pek çok görev düşmektedir. Özellikle koca hoşgörülü, anlayışlı olmalıdır. Ve de her iki eş de bu dönemin geçici bir dönem olduğunu bilmelidir.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları