Meclis gündemi: Dezenformasyon yasası

Meclis gündemi: Dezenformasyon yasası
Meclis’in 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama dönemi takvimine ilişkin konuşan AKP’li Mahir Ünal, Meclis açıldığında öncelikli olarak ‘sansür’ yasasının yeniden görüşüleceğini bildirdi.


Dezenformasyonla mücadele etmek yerine sansüre neden olacağı belirtilen ‘Dezenformasyonla mücadele yasası’nın Meclisin ilk gündemi olacağı açıklandı.
Meclisin açılmasına sayılı günler kala TBMM’nin ilk gündeminin dezenformasyon yasası olarak da bilinen ‘Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ olacağı açıklandı.

AKP’li Grup Başkan Vekili Mahir Ünal, 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nun ilk gündem maddesinin kamuoyunda Dezenformasyon Yasası’ olarak bilinen ‘Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ olacağını söyledi.

DHA’ya konuşan Ünal, “Temmuz ayı içerisinde kamuoyunda ‘Dezenformasyonla mücadele yasası’ olarak bilinen ‘Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni ekim ayına ertelediğimizi ifade etmiştik. Bu ertelemeyi de muhalefetle, diğer gruplarla yaptığımız istişarelerle gerçekleştirmiştik. Şimdi 1 Ekim’de Meclis açıldığında ilk sırada Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini, yani dezenformasyonla mücadele kanununu ilk gündem olarak alıyoruz” dedi.


Ünal ayrıca Endüstri Bölgeler Kanun Teklifi, yurt dışında bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının görev sürelerinin uzatılmasına dair tezkereler, 9 Ekim’e kadar seçiminin yapılması gereken Anayasa Mahkemesine bir üye seçimi, Kişisel Verileri Koruma Kuruluna bir üye seçimi ile RTÜK üye seçiminin gündemleri arasında olduğunu belirterek “Bir de üzerinde çalıştığımız bir torba yasası teklifi var” dedi. Mahir Ünal, Mecliste Plan ve Bütçe Komisyonunda 2023 mali yılı bütçe görüşmeleri başlamadan bu düzenlemeleri Genel Kuruldan geçirmeyi planladıklarını belirtti. (DHA)

 

NE OLMUŞTU?
AKP ve MHP’nin “dezenformasyonla mücadele” adı altında getirdiği kanun teklifi, Meclis Genel Kurulunda görüşülmüş ve büyük tepkilere neden olmuştu.

40 maddeden oluşan teklifin yasalaşması durumunda, Türk Ceza Kanunu’nun 217. maddesine “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu eklenecek. Maddeye göre “Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis” cezasıyla cezalandırılacak.


Ayrıca suçun, “Failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde” işlenmesi halinde verilen ceza yarı oranında artırılacak. Gazetecilere yaptıkları haberler nedeniyle verilecek cezalar için muğlak ifadeler kullanılması tartışmaları da beraberinde getirdi. Bir yandan haberlerdeki suç tanımı için kullanılan “kamu düzeni”, “ülkenin güvenliği”, “kamu barışı”, diğer yandan ceza artışı gerekçesi olarak sunulan “Failin kimliğini gizlemesi” ve “örgüt faaliyeti” gibi muğlak ifadelerinin ne anlama geldiği gazeteciler arasında tartışıldı. İnternet haber siteleri de Basın Kanunu kapsamına alınarak, ‘süreli yayın’ kategorisinde kabul edilecek. Böylece haber siteleri savcıların yanı sıra Basın İlan Kurumunun da denetimine tabi olacak.

Yasa teklifiyle Milli İstihbarat Teşkilatının faaliyetleri ve personeline yönelik “Suç teşkil eden içerikler,” katalog suçlar kapsamına dahil edilecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar