Meclis 2 Haziran'da açılıyor: Peki Meclis gündeminde neler var?

Meclis 2 Haziran'da açılıyor: Peki Meclis gündeminde neler var?
Türkiye Büyük Millet Meclisi, 2 Haziran’da açılıyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 2 Haziran'da açılmasıyla, Siyasi Partiler Kanunu'nda değişikliğinin tamamlanması bekleniuor. Bir yandan AKP ve MHP'nin vekil transferini engelleyecek Siyasi Partiler Kanunu değişikliğini tamamlaması beklenirken, diğer yandan baro ve meslek kuruluşlarının seçim sistemleri ve yapılarını değiştiren kanun teklifi Meclis Başkanlığına sunulacak. Meclis, Temmuz ayında ise başkanını seçeçek.


AKP, BARO İÇİN DÜĞMEYE BASTI 

AKP siyasetin içine kaymakla eleştirdiği baro ve meslek kuruluşlarının yapılarında değişiklik için düğmeye bastı.

ÇOKLU BARO VE NİSPİ TEMSİLE GEÇİŞ PLANLANIYOR

CNN TÜRK'ün haberine göre; AKP, hazırladığı taslakta çoklu baro sistemi üzerinde duruyor. Avukatlara, üye sayısı fazla olan barolarda birden fazla baro seçeneği sunularak üye olma imkanı getirileceği belirtiliyor. Seçim sistemlerinde ise nispi sisteme geçilmesi, listelerin aldığı oy oranından baro yönetiminde temsil edilmesi planlanıyor.

BEKÇİ KANUNU GENEL KURULDA GÖRÜŞÜLECEK

Barolar Birliği seçimlerinde ise büyükşehirlerdeki delege sayısının ezici çoğunluğun azaltılması formülü üzerinde çalışılıyor. 2 Haziran’da açılacak genel kurulda ilk olarak bekçi düzenlemesi ele alınacak. Rekabet Kurumu Yasası ve ikinci yargı paketi gibi düzenlemeler ise komisyonlarda görüşülecek. Taklit ve tağşiş ürünlerde hapis cezası getiren torba bir kanun teklifi de Meclis Başkanlığına sunulacak.

AKP ÖNERİSİNİ HAZIRLAYIP MHP İLE PAYLAŞACAK

Gözler ise AK Parti ve MHP arasındaki vekil transferlerini engelleyecek yasa değişikliğinde olacak. Haziran sonuna kadar Meclis'e sunulması beklenen ve Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu, Meclis iç tüzüğünde değişiklik öngören paketle ilgili AK Parti, teklif metnini hazırlayıp MHP ile paylaşacak.

BİREYSEL DEĞİL OPERASYONEL GEÇİŞLER YASAK OLACAK

Edinilen bilgilere göre, kendi iç hazırlığını yapan MHP ile AK Parti heyetleri bireysel ve kalıcı olarak milletvekillerinin başka partiye geçmesini değil, operasyonel ve toplu geçişleri engelleyici bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Bunun içinde vekil geçişlerine seçim öncesi sınırlama ile belirli bir süre geçtiği partide kalma zorunluluğu getirileceği konuşuluyor.

SÜREÇ 2 TEMMUZ'DA BAŞLIYOR, SEÇİM 12 TEMMUZ'A KADAR

Temmuz ayında ise Meclis'te başkanlık seçimi heyecanı yaşanacak. Meclis iç tüğüne göre, 24 Haziran seçimi sonrasında Binali Yıldırım'ın Meclis Başkanı seçildiği 12 Temmuz'dan 10 gün önce yani 2 Temmuz'da Meclis Başkanlığı adaylık başvuruları başlayacak, 5 gün boyunca başvuru alınabilecek. 12 Temmuz'a kadar kalan 5 gün içinde de seçim yapılacak. 4 tur olarak düzenlenen oylamaların ilk ikisinde 401 vekilin oyu, üçüncü oylamada ise 301 vekilin oyu aranıyor. MHP'nin AK Parti'nin adayını destekleme tavrı dikkate alınınca AK Parti adayının 3. turda seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

ŞENTOP GÖREVİNE DEVAM EDECEK Mİ? 

AK Parti grubunda milletvekillerinin mevcut başkan Mustafa Şentop'un görevini sürdürmesini istediği, bu nedenle başkanlık seçiminde Şentop ile devam edilmesi bekleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar