McDonald's 30 yıl sonra bir ilk: Ücretlere zam geldi

McDonald's 30 yıl sonra bir ilk: Ücretlere zam geldi
Amerikalı fast food zinciri McDonald's 30 yıl sonra ilk kez ABD ve Kanada'da yeni franchise restoranlar için telif ücretlerini artıracağını duyurdu

İREM GÜL-GÜNBOYU

Reuters dünyanın en büyük fast-food restoran şirketinin yaklaşık 30 yıldır ilk kez ABD ve Kanada'daki yeni franchise restoranları için telif ücretlerini arttırdığını ve diğer pazarlardaki ücretlerle aynı seviyeye getirdiğini yazdı. İngiliz haber ajansı McDonald's'ın franchise bedelini 1 Ocak'tan itibaren %4'ten %5'e çıkarılacağı; ancak değişikliğin hak sahiplerini etkilemeyeceğini duyurdu.

CNBC; McDonald's ABD Başkanı Joe Erlinger'ın franchise'larına gönderdiği mesajda "Şu anda liderlik ettiğimiz sektörü yaratırken, başarının neye benzediğini yeniden tanımlamaya devam etmeli ve markamızın değerinin her zamanki gibi güçlü kalmasını sağlamak için kendimizi uzun vadeli başarı için konumlandırmalıyız" yazdığını aktardı.

GELİR ÜZERİNDEKİ ETKİ "ÇOK SINIRLI"

Bu hamlenin restoran zincirinin yılın geri kalanında gelir artışının azalacağına dair raporu ve enflasyondaki gevşeme işaretlerinin menü fiyatlarını düşürmesine neden olmasının hemen adından geldi. Ancak Northcoast Research analisti Jim Sanderson, Amerika Birleşik Devletleri'nde çok az sayıda yeni mağaza açıldığı için faiz artışının McDonald's'ın gelirleri üzerindeki etkisinin "çok sınırlı" olacağını söyledi.

Fast-food devi Amerika Birleşik Devletleri genelinde yaklaşık 13 bin 400 mağaza işletiyor. Bunların yaklaşık %95'i 31 Aralık itibariyle franchise sahipleri tarafından işletiliyor ve şirketin 2022'deki toplam gelirinin yaklaşık %30'unu oluşturuyor. Reuters'in ulaştığı belgelere göre; ABD'deki bu franchise sahiplerinin ortalama nakit akışlarının son beş yılda %35'ten fazla arttığını gösteriyor. Şirket ayrıca ödemeler için kullanılan "hizmet ücreti" terimini, dünyadaki diğer tüm McDonald's marketleri tarafından kullanılan "telif ücreti" olarak değiştirecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar