Marmara'da nisan yağışları azaldı!

Marmara'da nisan yağışları azaldı!

Marmara Bölgesi'nde nisan ayı yağışları, 1991-2020 ortalamasına göre yüzde 24 azalırken, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 58 düştüğü tespit edildi.

AA muhabirinin Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgilere göre, Marmara Bölgesi'nde nisan ayı yağış miktarı uzun yıllar ortalamasının altında kalarak 51,9 milimetre oldu. Geçen yıl nisanda 94,5 milimetre yağış düşerken, bu yıl ise 39,3 milimetre yağış gerçekleşti. Bu durum, bölgedeki nisan yağışlarının uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 24 azaldığını ve geçen yıla göre yüzde 58 daha az yağış olduğunu gösteriyor.

Özellikle Bilecik ve Bursa gibi illerde yağışlı gün sayısı 5'in altına düşerken, İstanbul'un Avrupa Yakası, Kırklareli ve Çanakkale çevresinde ise yağışlar yüzde 60'ı aşan artışlar yaşandı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Deniz Demirhan, Türkiye genelinde nisan ayı yağışlarının uzun yıllar ortalamasına göre azaldığını belirterek, Marmara Bölgesi'nde ise son 7 aylık süreçte yağışlarda yüzde 12 artış olduğunu ifade etti. Demirhan, ülke genelinde meteorolojik bir kuraklık süreci yaşandığını ve bu durumun su yönetimi açısından dikkat gerektirdiğini vurguladı.

El Nino ve La Nina etkilerine de değinen Demirhan, Türkiye'de son 3 yılda kuvvetli La Nina'nın etkisini hissettiklerini ancak Haziran ayı itibarıyla nötr faza geçildiğini söyledi. Bu dönemin yağışlarda bir miktar rahatlama getirebileceğini ve sıcaklıkların azalabileceğini belirtti. Ancak Demirhan, yaz döneminde genel olarak yağışlarda azalma ve sıcaklıklarda artış beklendiğini de ekledi.