Marmara beşik gibi sallanıyor: Büyük deprem yaklaşıyor İstanbul hazır mı?

Marmara beşik gibi sallanıyor: Büyük deprem yaklaşıyor İstanbul hazır mı?
11 ilde büyük yıkım yaratan 50 binden fazla vatandaşın hayatını kaybettiği depremlerin ardından gözler İstanbul'a çevrildi. Büyük İstanbul depremi için hazırlıklar başladı. Marmara Denizi’nde son haftada art arda yaşanan depremler panik yarattı.

GÜNBOYU/ ESMA KARAYEL

Türkiye’yi yasa boğan depremlerin ardından Marmara Denizi’nde de meydana gelen artçılar İstanbulluların endişelerini artırdı. Son bir haftada Marmara çevresinde en az 4 büyüklüğünde depremler meydana geldi.

Deprem Seferlik Planı hazırlanan İstanbul’da riskli binalar incelenmeye, sağlamlaştırılmaya başlandı. İstanbul’da hafif, orta ve yüksek hasar alabilecek binaların toplam sayısının 500 bin olduğu tespit edildi.

Marmara Denizi’nde Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana gelmesi öngörülen depremden en çok etkilenecek ilçeler arasında ise Bahçelievler, Güngören, Bağcılar, Esenler, Bayrampaşa ve Küçükçekmece yer aldı. İstanbul depremi nedeniyle çevre illere göçler de başladı.

İstanbul Boğazı’nda yer alan Arnavutköy, Bebek, Yeniköy, Anadolu Hisarı, Kavacık, Kuzguncuk bölgeleri de risk altında gösterildi, yalılar birer birer terk edilme başlandı.

İstanbul’da deprem sonrası tsunami meydana gelmesi de bekleniyor. Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan tüm ilçeler bu nedenle ek risk taşıyor.

ÖLÜ SAYISI 17 AĞUSTOS’U GEÇTİ

17 Ağustos 1999’da meydana gelen depremde resmi rakamlara göre, 18 bin 373 kişi hayatını kaybetti, 48 bin 901 kişi de yaralanmış 300 binin üzerinde bina ise hasar görmüştü.

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerde ise hayatını kaybedenlerin sayısı 50 bine yaklaştı. 11 ilde yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı bina sayısı 230 bini, bağımsız bölüm sayısı da 645 bini buldu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar