Mangala nasıl oynanır? Mangala oyunu nedir? Mangala kaç kişi oynanır?

Mangala nasıl oynanır? Mangala oyunu nedir? Mangala kaç kişi oynanır?
Son zamanlarda birçok insan tarafından klasik oyunlardan biri olan Mangala'nın ne olduğu ve nasıl oynandığı merak ediliyor. Peki Mangala nasıl oynanır? Mangala oyunu nedir? Mangala kaç kişi oynanır?

Bin yıllık klasik bir oyun olan Mangala, zaman engelini aşarak tavla, satranç gibi popülerlik kazanmıştır. Peki Mangala nasıl oynanır? Mangala oyunu nedir? Mangala kaç kişi oynanır?

MANGALA NASIL OYNANIR?

Bu oyun, 48 taş içeren bir tahta ve strateji gerektiren bir oyun tarzına sahiptir. Bir aile oyunu olan Mangala, Afrika kökenli bir masa oyunudur ve aynı zamanda Kalaha olarak da bilinir. Oyunun amacı, taşları tahtanın etrafında hareket ettirerek mümkün olduğunca çok rakibin taşını ele geçirmektir.

Mangala, iki oyuncu arasında oynanır. Oyuna başlamadan önce her kareye dört taş yerleştirilir ve tahta iki oyuncunun arasına yerleştirilir. Her oyuncunun önünde altı boşluk bulunur ve sağ taraftaki büyük yuva, depolama alanını oluşturur. Oyuncuların kimin başlayacağına karar vermek için bir el taş saklanır ve rakip tahminde bulunur.

80127.jpg

İlk oyuncu, kutularından birindeki tüm taşları alır ve sonraki kutulara en az bir taş yerleştirir. Hareketler saat yönünün tersine yapılır ve taşlama hareketi olarak adlandırılır. Oyun, bir oyuncunun taşlarını ele geçirene kadar devam eder ve bir oyuncunun yuvasında hiç taş kalmadığında oyun sona erer. En fazla taşı ele geçiren oyuncu oyunu kazanır.

MANGALA'DA KAZANDIRAN TAKTİKLERİ NEDİR?

Mangala, strateji gerektiren bir oyundur ve başlayan oyuncu için üçüncü oyuktan başlamak genellikle en iyi açılış hamlesi olarak kabul edilir. Diğer stratejiler arasında en sağdaki veya en sağdaki ikinci oyuktan hamle yapmak ve o yuvayı erken boşaltmak yer alır.

MANGALA İLK NE ZAMAN OYNANDI?

Oyun, eski Mısır firavunları tarafından oynanmış ve Afrika'da sıraları veya oyukları olan her tür tahta oyununa benzetilmiştir. Mangala oyununun, Latin Amerika'ya kolonizasyon döneminde Afrikalı köleler tarafından getirildiği bilinmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar