Mahfi Eğilmez: Düşer!

Mahfi Eğilmez: Düşer!
İktisatçı Mahfi Eğilmez, “Özdeyişler” isimli bir yazı yayımladı. Yazısında AKP’nin dolar üzerinde yaptığı müdahalelerin, dolarda ne gibi değişikliklere yol açtığını özetledi.

MAHFİ EĞİLMEZ: DÜŞER!

Ekonomik tablonun giderek kötüleştiği ve AKP’nin pansuman tedbirleri ile döviz kurlarını daha da hararetlendirdiği bu dönemin ceremesini vatandaşlar çekiyor.

İktisatçı yazar Mahfi Eğilmez, kişisel bloğunda hükümetin dolar üzerinde yaptığı hamlelerle, doların nereye gittiğini özetledi.

Eğilmez, “Kur yükselmesin diye döviz rezervlerini kullanıp kura müdahale ederseniz rezervler düşer, rezervler düşünce riskler artar, riskler artınca kur yükselir ve tekrar aynı noktaya gelirsiniz. Buna kısır döngü deniyor” ifadelerini kullandı.

Mahfi Eğilmez’in ekonomik durumun reçetesini çıkardığı yazının tamamı şu şekilde:

“İnşaata dayalı büyüme modeli uygulayan ekonomilerde faiz sebep gibi görünür. Bir sorunun çözümü için her şeyden önce ortada bir sorun olduğunu kabul etmek gerekir. Konuyu anlamamış olanlar genellikle anlaşılmaz cümlelerin arkasına saklanırlar. Geçmişte sıkça kullanılan ''yüksek faiz düşük kur'' sloganının bugün izlenen yanlış ekonomi politikasının seçiminde etkili olduğunu düşünüyorum. Bu ülkede yüksek olan tek şey risklerdir. Demokrasinin olmazsa olmaz (sine qua non) koşulu; hükümetin halktan topladığı vergileri nerelere harcadığının hesabını kuruş kuruş vermesidir. Bu hesabın verilmediği yerde demokrasi yok demektir. Her hipotez, altındaki varsayımlar ve çevrelendiği koşullarla ele alınıp değerlendirilmelidir. Aksi takdirde hipotez olmaktan çıkar, slogan haline dönüşür. Kur yükselmesin diye döviz rezervlerini kullanıp kura müdahale ederseniz rezervler düşer, rezervler düşünce riskler artar, riskler artınca kur yükselir ve tekrar aynı noktaya gelirsiniz. Buna kısır döngü deniyor. Ekonomiyi etkileyen mesele bizim dolara nasıl baktığımız değil doların bize nasıl baktığı meselesidir. Küreselleşmeye kadar kapitalizm siyasal rejim olarak demokrasiyi tercih eder görünüyordu. Küreselleşmeyle birlikte kapitalizmin tercihi, öyle söylemeseler bile, otoriter rejimlere dönmüş görünüyor. Uzman olmadığın konuda konuşma" diyen kişiye bakıyorsun, o konuda onun yaşı kadar okumuşluğun var. Sonra bir bakıyorsun aynı kişi hiç anlamadığı ekonomi ve finans konularında uyduruk teoriler geliştirmekte sınır tanımıyor. Osmanlıyı bilim yolundan ayrılması, aydınlanmaya sırt çevirmesi batırdı. Bilimden ayrılanı kurt kapar. Yaşam değişir, insanlar da değişir. Eğer yaşam değiştiği halde insanlar değişmiyorsa orada gelişme sağlanamaz. Türkiye, bugüne kadar değişime gösterdiği dirençle inanılmayacak kadar zaman yitirdi. Düşüncesini açıklayanların cezalandırıldığı yerde düşüncesi olmayanlar itibar görür. Bir ülkede kurlar, fiyatlar ve vergiler sürekli yükseliyorsa o ülkede ekonomi politikası yanlış demektir. Başkalarının benzer konularda yaptığı yanlışları örnek göstererek bir yanlışı haklı çıkarmaya çalışmak yanlışların en büyüğüdür. Son dönemin en şaşırtıcı özelliği hiçbir şeye şaşırmaz hale gelmiş olmamızdır. ''Bu kadarı da olmaz'' diyebileceğimiz hiçbir şey kalmadı.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar