Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Macaristan'ın AB'yi çıldırtan vetosu

Macaristan, Avrupa Birliği''nin önümüzdeki yıl Ukrayna''ya gönderilecek 18 milyar dolarlık mali destek paketini veto etti.

AB''nin bir bütün olarak Ukrayna''ya mali destek sağlamasına ve bu nedenle oluşacak olan borçlanmaya karşı çıkan Macaristan, bunun için ortak borçlanma yüküne girmek istemiyor.

Macar hükümetine göre üye ülkeler Ukrayna''ya kendi imkanlarına göre yardım etmeli.

LGBT karşıtlığı ve ''despot'' yönetim iddialarının odağındaki Orban hükümeti, Ukrayna''ya karşı adım atarken Rusya''ya yönelik yumuşak tavır sergilemeyi sürdürüyor. Ama Orban''a göre bu tavır şart.

Orban doğrudan "Ukrayna''yı destekliyoruz ancak Ukrayna''nın çıkarlarını kendi çıkarlarımızın üzerinde tutmak istemiyoruz" açıklamasıyla bunu çok iyi anlatmıştı.

Neyse, bahsettiğim veto medyada çok yer almasa da AB ülkelerini çileden çıkardı. Ceza olarak da üye ülke bakanları, Macaristan''a sağlanacak olan 5,8 milyar Euro hibe konusunu toplantı gündeminden çıkardı.

Toplantılardaki Macaristan''ın karşı çıktığı küresel kurumlar vergisi konusu da ele alınmadı. Zaten Macaristan''ın AB bütçesinden alması beklenen 7,5 milyar Euro''luk uyum fonları "hukukun üstünlüğü mekanizması" nedeniyle dondurulmuş durumdaydı.

Bir de bu fon durdurulunca Macar hükümetine büyük darbe vurulmuş oldu. İşin en kritik noktası ise AB ülkelerinin, bu kurtarma programını bu yıl onaylamazsa Macaristan''ın fonları kaybedeceği gerçeği.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, aşırı sağdan gelen, Türk soyunu kabul eden, Macar milliyetçisi.

Biraz da çılgınlıkları var tabii. Mesela daha geçen haftalarda eski Macar Krallığı''nın sınırlarını gösteren haritanın yer aldığı bir atkı taktı.

Haliyle Romanya ve Ukrayna''nın tepkisini çekti. Geçmişten bugüne Ukrayna''ya yönelik toprak iddiası (Zakarpatya Oblastı) ve Ukrayna topraklarındaki Macar azınlık haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Ukrayna''ya NATO vetosu uyguluyordu.

Ukrayna''ya mali desteği reddeden Macar lider Orban, "Atilla''nın torunları" olarak Türk Devletleri Teşkilatı''na destek verebileceklerini açıklamıştı.

Orban olduğu sürece Macaristan, Türkiye''nin Avrupa''daki en iyi müttefiklerinden biri olacak.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları