Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Nuri Kayış

Nuri Kayış

DOSDOĞRU

Liderlerin karnesi

Rusya Devlet Başkanı: NATO''nun Ukrayna''yı da içine alacak biçimde Doğu Avrupa''da genişlemesinden ülkesi adına güvenlik kaygısı duymakta haklıydı. Ama diplomatik yolları sonuna kadar zorlamadan kanlı bir savaşa girişmesi yüzünden haksız duruma düştü. Sadece dünyanın gözünde değil kendi ülkesinin halkı gözünde de itibar kaybına uğradı. Önümüzdeki yıllar onun için zor geçeceğe benziyor.

 

Ukrayna Devlet Başkanı: Ülkesini Avrupa''yla bütünleştirmek, çağdaş bir demokrasiyle yönetmek istiyordu. Ne var ki bu hedefini gerçekleştirmeye çalışırken NATO''ya ve AB ülkelerine fazla bel bağladı, verilen sözleri gerçek sandı. Yaptığı vahim değerlendirme hatası ülkesine çok pahalıya patladı.

 

ABD Başkanı: Bir süper devletin başkanı gibi değil gariban bir Güney Amerika ülkesinin lideri gibi davrandı. Krizin ve savaşın hiçbir aşamasında müttefiklerine de, diğer ülkelere de güven vermedi, oturduğu koltuğun önemini anlamamış yaşlı bir adam görüntüsü çizdi. Rusya''yı köşeye sıkıştırma düşüncesiyle açıkladığı önlem paketleri buruk bir tebessümle karşılandı.

 

Fransa Cumhurbaşkanı: İçeride ve dışarıda sarsılan imajını onarmak için yaşanan gerilimleri fırsata çevirmeye uğraştı ama başarıya ulaşamadı. Savaşı, Rusya''nın saldırganlığından endişe duyan ülkelere silah satmanın bir yolu olarak da değerlendirmek istiyor. Burada da en büyük rakiplerinden biri hiç kuşkusuz müttefiki ABD.

 

Almanya BAŞBAKANI: Merkel gibi güçlü bir liderden sonra onun koltuğuna oturmanın zorluklarıyla karşı karşıya geldi. Bir yandan Rusya''yı kınamaya çalışırken diğer yandan "Rusya''ya fazla yüklenmem yanlış olur. Bize gönderdiği doğalgazı keserse ne yaparız" kaygısına düştü. Ukrayna''ya silah yardımı konusunda tereddütler yaşadı, önce böyle bir yardım yapılamayacağını söyledi, sonra tanksavarlar verilebileceğini bildirdi. 

 

İngiltere Başbakanı: Pandemi sürecindeki başarısızlığını ve çok tartışılan kimi davranışlarını unutturmak için Ukrayna''da yaşananları değerlendirmek istese de şu ana kadar başarılı olduğu söylenemez. "Çok laf, az iş" prensibiyle hareket etti, Bıden''ın Avrupa''daki yansıması olmaktan kurtulamadı.  

 

Çin Devlet Başkanı: Ülkeler süper liginde liderlik mücadelesi verdiği rakipleri ABD ve Rusya''nın bir kez daha karşı karşıya gelmesini oturduğu köşeden memnuniyetle izledi. Bunun uzun vadede kendilerine büyük avantaj sağlayacağına inandı. Birleşmiş Milletler toplantısında Rusya''nın kınanması önerisine temsilcisinin çekimser oy kullanmasını sağlayarak sözde tarafsızlığını korumaya çalıştı.

 

İran Cumhurbaşkanı: Ukrayna''daki savaşı Batı''nın yıllardır kendilerine uyguladığı ambargoyu kaldırtmak veya delmek için kullanmak istiyor. Rusya''nın doğalgazı kesmesi halinde Avrupa''da doğacak açığı kapatabileceklerini belirten demeçler verdi. İnandırıcı olduğu söylenemez.

*

 

Sonuç olarak diyeceğim şu:

Ukrayna savaşı büyük acılara, birçok insanın yaşamını yitirmesine neden oldu, oluyor.

Dünya liderleri krizi olduğu gibi savaşı da doğru düzgün yönetemiyor.

Şu aşamada silah tüccarları dışında kazanan görünmüyor.

O tüccarların da ağırlıklı olarak ABD, Rusya, Çin, Fransa, Almanya ve İngiltere''de olduğunu hatırlatmakta yarar var.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları