Kuşadası depremi sonrası yer bilimci Baturhan Öğüt'ten uyarı: Depremin asıl sebebini açıkladı

Kuşadası depremi sonrası yer bilimci Baturhan Öğüt'ten uyarı: Depremin asıl sebebini açıkladı
Ege Denizi'nin Kuşadası açıklarında sabah saatlerinde meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki deprem sonrası yer bilimci Baturhan Öğüt'ten açıklama geldi.

İREM GÜL-GÜNBOYU

AFAD'ın aktardığı bilgiye göre, Ege Denizi'nde Aydın'ın Kuşadası açıklarında saat 07:42'de 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Deprem uzmanı Baturhan Öğüt'ten konuyla ilgili açıklama geldi.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Baturhan Öğüt'ün açıklaması şöyle:

Bu sabah 07:42'de yerin 10'km derinliğinde Kuşadası Körfezinde D-B uzantılı normal düşey-atımlı büyük Menderes Grabeni fay zonunun denize uzanımlı fay kolu üzerinde 4,2 büyüklüğünde bir deprem oldu. Bu deprem Ege bloğunun kuzey-güney yönlü açılma refleksinden kaynaklıdır.

Arabistan platosu yaklaşık olarak yılda 27mm hızla Bitlis-Zagros Kenet Kuşağı ve Doğu Anadolu fay zonunun bir kısmından Anadolu Mikro-levhasının ve Avrasya levhasının altına dalış yapmaktadır. Bu sebebten dolayı Anadolu mikro-levhası Batı Güney-Batı yönlü yılda yaklaşık olarak 23-26mm hızla kaymaktadır.

Bu kayma sonucunda yılda 30mm-3cm güneye doğru kayan Ege bloğu Kuzey-Güney yönlü açılır çekme hareketi mevcuttur. Bu çekme sonucunda yaklaşık olarak 29,5-30'km kalınlıktaki yer kabuğu incelir ve bu kuzey-güney yönlü açılma sonucunda buradaki Normal düşey-atımlı fay zonlarında bu büyüklüklerde bir takım depremleri üretmektedir.

Kuşadası körfezi İzmir olmak sureti ile 4,0-5,1 arası büyüklüklerde depremlerin olması normal bir durumdur endişelenmeyiniz sevgili İzmir ve Kuşadası sakinleri.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar